"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πόσο κοστίζει η αλλαγή της ονομασίας ενός υπουργείου;

Του Νικου Παπαχρηστου

Πόσο κοστίζει η αλλαγή της ονομασίας ενός υπουργείου; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση μοιάζει να είναι δυσκολότερη από το αν «η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα». Στην πραγματικότητα, η αλήθεια χάνεται κάπου μεταξύ γραφειοκρατίας, οικονομικών υπηρεσιών και μιας κάποιας αδιαφορίας, αφού «στα τόσα έξοδα, τι σημασία έχει ακόμα ένα και μάλιστα μικρό». 

Σε κάποιες περιπτώσεις στελέχη υπουργείων στα οποία απευθυνθήκαμε δήλωσαν άγνοια. Αλλα πάλι εξέφραζαν την απορία τους, αφού «ποτέ μέχρι σήμερα κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον για το κόστος μετονομασίας». 

Aν σταθεί κανείς στα επίσημα στοιχεία, το κόστος για κάθε αλλαγή δεν μοιάζει να είναι σημαντικό. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις, το πραγματικό κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο. Κάθε μετονομασία σημαίνει αλλαγή χιλιάδων σφραγίδων, επιγραφών, πινακίδων, φακέλων, εντύπων, «ακόμα και των καρτ-βιζίτ των ανώτατων παραγόντων των υπουργείων».Επιπλέον, το πραγματικό κόστος εκτοξεύεται, χωρίς κανείς να μπορεί να το υπολογίσει επακριβώς, από την πρόσληψη συμβούλων, εμπειρογνωμόνων κ.ά. Οπως εξηγούν έμπειροι υπάλληλοι, «τα υπουργεία συνήθως συγχέουν, πιθανότατα σκοπίμως, τη σχετική δαπάνη με τα πάγια λειτουργικά έξοδα. Επίσης αναφέρονται συνήθως μόνο στην κεντρική υπηρεσία, αφού η δαιδαλώδης διάρθρωσή τους εμποδίζει την αποτύπωση μιας ξεκάθαρης εικόνας».

«Το μόνο που άλλαξε είναι η πινακίδα του υπουργείου. Με αμμοβολή σβήστηκε το “Εσωτερικών” και γράφτηκε το “Προστασίας του Πολίτη”», δήλωσε  ο αστυνόμος Θ. Κοκαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Για τον κ. Κοκαλάκη η σχετική δαπάνη ήταν χαμηλή. «Το κόστος ήταν μηδαμινό και αφορά λειτουργικά έξοδα». Αυτό συμβαίνει, διευκρινίζει, γιατί το πολιτικό γραφείο του υπουργού συστεγάζεται με το αρχηγείο της αστυνομίας. «Δεν άλλαξαν ούτε σφραγίδες ούτε επιγραφές. Οσο για τις ονομασίες στα έγγραφα, αυτές αλλάζουν στους υπολογιστές».

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίζουν ότι το ποσό που δαπανήθηκε για νέες επιγραφές, σφραγίδες, λογότυπα και γραφική ύλη, μετά τη μετονομασία του, ήταν 9.656,58 ευρώ. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 7.350 ευρώ, που δαπανήθηκε για την αλλαγή της ιστοσελίδας του υπουργείου. «Αποτέλεσε μέρος ενός μεγαλύτερου έργου για την ανάπτυξη λογισμικών διαχείρισης και συστημάτων που εκτέλεσε το υπουργείο», εξηγεί  στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.

Μικρότερο ήταν το ποσό που δαπάνησε το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού. Απαντώντας, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτη, ο υπουργός κ. Π. Γερουλάνος σημείωνε ότι η «δαπάνη που προκλήθηκε συνεπεία της αλλαγής ονομασίας του υπουργείου και αφορά την προμήθεια επιστολόχαρτων, φακέλων και σφραγίδων, ανέρχεται σε 6.961,00 ευρώ». 

Εκτός όμως από την όποια οικονομική επιβάρυνση, τη μετονομασία ενός υπουργείου συνοδεύει και η σύγχυση των εργαζομένων και των πολιτών. «Οταν έπιασα δουλειά στο υπουργείο, ονομαζόταν “Εθνικής Οικονομίας”», δηλώνει υπάλληλος του υπουργείου. «Οταν ενωθήκαμε με το υπουργείο Οικονομικών, μετονομάστηκε σε υπουργείο “Οικονομίας και Οικονομικών”. Πέρυσι αλλάξαμε σε “υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας” ενώ την περασμένη εβδομάδα αναβαπτισθήκαμε σε “Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας”. Δεν πρόλαβαν να χρονίσουν οι πινακίδες και όλα πάλι άλλαξαν. Πολλές φορές μπερδεύομαι και για το πού δουλεύω».

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: