"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ολλανδία: Ευρω-καταδίκη για κατάσχεση δημοσιογραφικού υλικού

Με μία καταδίκη, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και με την υποχρέωση να καταβάλει 35.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, «πλήρωσε» η Ολλανδία την εμμονή των αστυνομικών και δικαστικών της Αρχών να προχωρήσουν, τον Ιανουάριο του 2002, στην κατάσχεση δημοσιογραφικού υλικού που βρισκόταν στα χέρια δημοσιογράφων της εκδοτικής εταιρείας «Sanoma Uitgevers BV» και αφορούσε το παρασκήνιο της διεξαγωγής ενός παράνομου αγώνα αυτοκινήτων στα περίχωρα της πόλης Χορν.

Στο επίμαχο υλικό περιλαμβάνονταν φωτογραφίες σε CD-ROM και κάποιες μαρτυρίες ενδιαφερομένων. Οι αστυνομικές Αρχές της Ολλανδίας, αφού παρενέβησαν και σταμάτησαν τη διεξαγωγή του αγώνα χωρίς να κάνουν συλλήψεις, απαίτησαν από τους δημοσιογράφους του περιοδικού «Autoweek» να τους δώσουν το υλικό που είχαν συγκεντρώσει. Υστερα, μάλιστα, από εισαγγελική εντολή, ο συντάκτης του περιοδικού συνελήφθη και υποχρεώθηκε να παραδώσει στις Αρχές τις επίμαχες φωτογραφίες και όλο το υλικό που είχε συγκεντρώσει. 

Το δικαστήριο έκρινε λανθασμένη τη νομοθεσία, με βάση την οποία κατασχέθηκε το δημοσιογραφικό υλικό, και χαρακτήρισε παράνομη την όλη διαδικασία. 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: