Κόλινς: Δεν ξέραμε τι να κάνουμε στο Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κυβέρνηση αλλά και η στρατιωτική ηγεσία της Βρετανίας «δεν είχαν ιδέα» τι να κάνουν την επαύριο της εισβολής στο Ιράκ. Αυτό δήλωσε ο βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, συνταγματάρχης Τιμ Κόλινς, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.
Ο Βρετανός συνταγματάρχης έγινε διεθνώς γνωστός για τον εμψυχωτικό λόγο που εκφώνησε στους στρατιώτες του βασιλικού ιρλανδικού συντάγματος του οποίου ήταν επικεφαλής, την παραμονή του πολέμου στο Ιράκ. Σχολιάζοντας τον ρόλο και την πορεία των εργασιών της επιτροπής Γουίλκοτ, η οποία διερευνά τη συμμετοχή και τον ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, ο Κόλινς υποστήριξε ότι η επιτροπή θα πρέπει να συστήσει να δοθεί τέλος «στην κουλτούρα της δουλοπρέπειας» μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών του στρατού, η οποία τους οδηγεί στο να λένε στους πολιτικούς αυτά που θέλουν να ακούσουν.
Ερωτηθείς αν είχε κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία συμμετείχε στον πόλεμο του Ιράκ, ο Κόλινς τόνισε ότι «δεν είχα ιδέα. Και νομίζω ότι κανείς άλλος δεν είχε επίσης ιδέα γιατί κάναμε αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα πάντα με τον Βρετανό βετεράνο του πολέμου στο Ιράκ, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έκαναν στον Σαντάμ μια προσφορά «την οποία δεν μπορούσε να κατανοήσει» ο κ. Κόλινς, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Ιρακινός δικτάτορας δεν ήξερε τι του ζητούσαν να κάνει προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο.
«Πίστευα ότι η κυβέρνηση είχε κάποιο σχέδιο για τον πόλεμο, όμως έκανα σαφώς λάθος», επεσήμανε ο κ. Κόλινς. «Εγινε σαφές, μόλις διασχίσαμε τα σύνορα, ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε πολλοί ανώτεροί μου είχαν την παραμικρή ιδέα για το τι έκαναν».
Ισχυρίζεται επίσης ότι την αποκατάσταση της τάξης στο Ιράκ ανέλαβαν στρατιωτικές ομάδες όπως η δική του. Ο ίδιος λέει ότι προσπάθησε να επιτύχει αυτό τον στόχο σφυρηλατώντας δεσμούς με τους Ιρακινούς οι οποίοι τον συμβούλεψαν πώς να διατηρήσει ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τις αγορές στο Ιράκ.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΡΑΚ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ,
ΠΟΛΕΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου