"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περιζήτητοι χειριστές και μηχανικοί αεροσκαφών

Ανέκαθεν το επάγγελμα του πιλότου ήταν περιζήτητο από τους νέους και βεβαίως καλοπληρωμένο. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής αεροναυπηγικής εταιρείας Βoeing, το επάγγελμα έχει και πολύ... μέλλον!  

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο χειριστές αεροσκαφών θα χρειαστεί να προσλάβει τα επόμενα 20 χρόνια η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία! Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα χρειαστούν να προσλάβουν και μισό εκατομμύριο τεχνικούς αεροσκαφών! Η ζήτηση για το επάγγελμα του πιλότου και του μηχανικού αεροσκαφών (ενδεχομένως και των πληρωμάτων καμπίνας) θα εκτιναχθεί στα ύψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη απασχολούνται περί τους 233.000 πιλότους και μόλις 100.000 μηχανικοί.

Οποιος Ευρωπαίος πάντως προεξοφλεί ότι θα γίνει πιλότος ή μηχανικός και θα συνεχίσει να ζει στην πατρίδα του ή ακόμη και στην Ευρώπη, ίσως και να απογοητευθεί! Διότι η Βoeing πιστεύει ότι το 40% της επιπλέον ζήτησης για τα επαγγέλματα αυτά θα έρθει από την Ασία. Και δη από την Κίνα, η οποία αναμένεται να απορροφήσει την επόμενη 20ετία περισσότερους από 180.000 χειριστές και 220.000 μηχανικούς αεροσκαφών. Οι προβλέψεις αυτές προϋποθέτουν βεβαίως μια τεράστια ανάπτυξη του κλάδου των αερομεταφορών παγκοσμίως. Ηδη, όπως διαπιστώνει η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), η αεροπορική κίνηση έχει ανακάμψει από τη μεγάλη κρίση. Τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,2% παγκοσμίως σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού (10,9%).

«Στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, που επλήγησαν άλλωστε περισσότερο από την κρίση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως και ως εκ τούτου η ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Τζιοβάνι Μπιζινιάνι . Και προς επίρρωσιν των προβλεπομένων από την Βoeing, ο Μπιζινιάνι προέβλεψε ότι η ζήτηση για χειριστές στην Κίνα θα διπλασιαστεί ή ακόμη και θα τριπλασιαστεί στο μέλλον.

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: