"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η οδύσσεια ενός πρόωρου νεογνού στην Κάρπαθο

Της Λινας Γιανναρου

Αυτή κι αν είναι ιστορία να διηγείσαι στα εγγόνια σου... Την ατυχία σου όχι μόνο να γεννηθείς πρόωρα και σε ξένη χώρα, αλλά... στην Κάρπαθο, νησί χωρίς νοσοκομείο, γυναικολόγο, ούτε καν μπιμπερό, και να επιβιώσεις αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο των νησιωτών.

Μπορεί η Κάρπαθος να είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων (πληθυσμός περίπου 6.000), αλλά εξυπηρετείται έως σήμερα από ένα φτωχό και υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας. Από υποσχέσεις για κατασκευή «υπερσύγχρονου» νοσοκομείου, οι Καρπάθιοι έχουν χορτάσει. Από τότε που το έργο «κόλλησε», επειδή στην επίμαχη περιοχή βρέθηκαν... αρχαία, ξαναεξαγγέλλεται τακτικά - η τελευταία φορά ήταν τον Ιούλιο του 2008 από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Η Σουηδέζα τουρίστρια βέβαια δεν τα γνώριζε όλα αυτά, όταν 7 μηνών έγκυος έφτανε φέτος το νησί. Στις 29 Αυγούστου, όμως, ένιωσε ενοχλήσεις και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας. Ο εφημερεύων γιατρός τηλεφώνησε στον γυναικολόγο κ. Παύλο Τσίγκο, ο οποίος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παραθέριζε στην Κάρπαθο. Τον πέτυχε στο γλέντι του Αη Γιάννη του Προδρόμου στο Απέρι. Ο γιατρός έτρεξε στο Κέντρο Υγείας όπου διαπίστωσε μια μικρή αιμορραγία, αλλά και πρόωρες συσπάσεις. Αφού έδωσε τις πρώτες βοήθειες, συνέστησε να κληθεί το ΕΚΑΒ για διακομιδή της γυναίκας σε νοσοκομείο. Δεν υπήρχε όμως χρόνος. Σε ελάχιστα λεπτά, ξεκίνησαν οι ωδίνες και η διαδικασία του τοκετού.

Ολα πήγαν καλά μολονότι το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό -ούτε καν στολή για τον γιατρό δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίγκος να ξεγεννήσει τη γυναίκα με τα ρούχα που φορούσε. Οπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ΙnKarpathos.com, χρειάστηκε να θερμανθούν σεντόνια για να ζεσταθεί το νεογνό, αφού ούτε θερμοκοιτίδα (προφανώς) υπάρχει.

Ούτε και πολλά άλλα... Το βρέφος ήταν απαραίτητο να τραφεί με νερό και ζάχαρη, όταν διαπιστώθηκε ότι... μπιμπερό δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας. Ο πατέρας του βρέφους μάλιστα χρειάστηκε να τηλεφωνήσει στον φαρμακοποιό που εφημέρευε, να ανοίξει το φαρμακείο του για να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Αλλά ούτε και τότε λύθηκαν τα προβλήματα. Οταν έφερε το μπιμπερό στο Κέντρο Υγείας, δεν υπήρχε τρόπος αυτό να αποστειρωθεί, με αποτέλεσμα να κληθεί ο κάτοικος του νησιού κ. Γιώργος Σκευοφύλακας, προκειμένου να το... βράσει στο σπίτι της μητέρας του.

Μέχρι να συμβούν όλα αυτά βέβαια, το ΕΚΑΒ έφτασε στην Κάρπαθο και μητέρα και παιδί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Και οι δύο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία τους. Πολλά άλλα, αντίθετα, σ' αυτή τη χώρα νοσούν και μάλιστα σοβαρά.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: