"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


13 (!!!) Ιατρικά λάθη κόστισαν τη ζωή βρέφους 13 μηνών

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Σωρεία λαθών, παραλείψεων, εσφαλμένων εκτιμήσεων και ιατρικών χειρισμών διαπιστώνουν οι επιθεωρητές Υγείας στην υπόθεση του θανάτου αγοριού 13 μηνών τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από περιπλάνηση στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Ο μικρός Γιάννης από την Κοζάνη είχε παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας έπειτα από εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας, αλλά δεν μπορούσε να του παρασχεθεί βοήθεια στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου η Παιδιατρική ήταν κλειστή ελλείψει γιατρού, ούτε σε αυτό της Πτολεμαΐδας, όπου ο μοναδικός παιδίατρος δεν εφημέρευε. Ετσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου διαγνώστηκε γαστρεντερίτιδα.

Το άτυχο παιδί παρουσίασε δύσπνοια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, κι από εκεί την επόμενη μέρα στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας εντοπίζει τα λάθη πρωτίστως στο νοσοκομείο Βέροιας και δευτερευόντως στο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνονται 13 λάθη και παραλείψεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας.

Μεταξύ αυτών καταλογίζεται πως δεν του χορηγήθηκε ορός και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη χωρίς φλεβική γραμμή και αφυδατωμένο, ενώ δεν επιχειρήθηκε ούτε η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης, έστω και την τελευταία στιγμή, όπως τονίζεται. Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων καταλογίζεται η καθυστέρηση μεταφοράς του στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου με υποψία εξελισσόμενης σηπτικής καταπληξίας.

Το πόρισμα, που συνέταξε ο επιθεωρητής Υγείας Γ. Μαλακώζης, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγει προκαταρκτική έρευνα έπειτα από μήνυση των γονέων του μωρού για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Παράλληλα, ο επιθεωρητής ζητεί από τους διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να μεριμνήσουν για την άμεση επαναλειτουργία των παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, παρέχοντας πρόσθετα κίνητρα σε γιατρούς που θα τις στελεχώσουν.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: