"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι μισές γλώσσες θα χαθούν ως το τέλος του αιώνα

Οι μισές από τις περίπου επτά χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται παγκοσμίως σήμερα θα έχουν εκλείψει έως το τέλος του αιώνα, ενώ κάθε χρόνο εξαφανίζονται 25, επισημαίνουν 100 διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί που θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα στο παγκόσμιο συνέδριο «Γλώσσες υπό εξαφάνιση», που θα διεξαχθεί στην Ουαλία.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εκατοντάδες γλώσσες έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 500 χρόνια και οι 600 που ακόμα υπάρχουν πολύ σύντομα μπορεί να έχουν την ίδια τύχη, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μη αναστρέψιμη πορεία...
Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών είναι αδύνατο να αποτραπεί, καθώς οι επιμέρους, κάποτε απομονωμένοι πολιτισμοί απορροφώνται από μεγαλύτερες εθνικές ή παγκόσμιες ομάδες.

Οπως επισημαίνει το περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ», η γλώσσα «Τσάλιμ» της Σιβηρίας, η οποία σήμερα ομιλείται από ελάχιστα άτομα, όλα άνω των 45 ετών, θα πεθάνει μαζί με τον τελευταίο απ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Η μελέτη διαφορετικών γλωσσών, υπογραμμίζει ο γλωσσολόγος Νίκολας Οστερ, του βρετανικού Ιδρύματος Γλωσσών υπό Εξαφάνιση, έχει αποκαλύψει τεράστιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πολιτισμός αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του.

Για παράδειγμα, ορισμένες γλώσσες των Ινδιάνων φανερώνουν μία εντελώς ιδιαίτερη αντίληψη της έννοιας του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λάιτφουτ, ερευνητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στις ΗΠΑ, το θετικό είναι ότι οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο - κινεζικά, ισπανικά, αγγλικά- γίνονται όλο και πιο σύνθετες και πλούσιες, ενώ δεν αποκλείει οι επικρατούσες αυτές γλώσσες να διαχωριστούν στο μέλλον σε επιμέρους νέες διαλέκτους.

πηγη ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

skepsis4m είπε...

Όλες οι γλώσσες μπορούν να χαθούν...
Το σοβαρό είναι: Μέχρι του τέλους του αιώνα, θα υπάρχουμε για να μιλάμε;
Πάντως αν υπάρχει ανθρώπινο ων τότε και μιλάει θα είναι Έλληνας, θα μιλάει Ελληνικά γιατί θα έχει βρει τρόπο να "λαδώσει" και θα έχει γλυτώσει:))