"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξέχασαν να γράφουν με μολύβι

ΑFP

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεαροί Κινέζοι και Ιάπωνες που δαπανούν ατελείωτες ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα με πληκτρολόγια αλλά δεν πιάνουν, ούτε για αστείο χαρτί και μολύβι στο χέρι. 

Οπως έδειξε δημοσκόπηση της εφημερίδας της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 83% των εφήβων και νέων αντιμετωπίζει προβλήματα στη γραφή των κινεζικών ιδεογραμμάτων, γεγονός που γεννά ανησυχία για το μέλλον της παραδοσιακής κινεζικής γραφής. 

Οι «καλωδιωμένοι» νεαροί χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα που μεταφράζουν τους κινεζικούς χαρακτήρες σε λατινικό αλφάβητο έτσι ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου. Ο χρήστης εισάγει μία λέξη στο σύστημα μεταγγραφής και η συσκευή προτείνει μία σειρά κινεζικών ιδεογραμμάτων που ταιριάζουν. Οι νεαροί, λοιπόν, μπορούν να αναγνωρίσουν τον χαρακτήρα αλλά επειδή δεν «πιάνουν» μολύβι στο χέρι τους και αρκούνται στο πληκτρολόγιο είναι αδύνατον να τον σχηματίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: