"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πεθαίνοντας στο Μινσκ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στις 3 Σεπτεµβρίου, ο διαφωνών λευκορώσος δηµοσιογράφος Ολεγκ Μπεµπένιν, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωµάτων Χάρτα 97, βρέθηκε απαγχονισµένος στο εξοχικό του σπίτι. «Αυτοκτόνησε», είπαν οι αρχές...

«Ο Ολεγκ ήταν καλά στην υγεία του, λάτρευε τον πεντάχρονο γιο του. Εµείς και η οικογένεια του Ολεγκ δεν πιστεύουµε πως µπορεί να αποφάσισε να αυτοκτονήσει», δήλωσε η δηµοσιογράφος Ιρίνα Χαλίπ και πρόσθεσε: 
«Ο Ολεγκ επρόκειτο να πάει στις 2 Σεπτεµβρίου στο σινεµά, είχε στείλει SΜS στους φίλους του για να τους πει ότι θα τους έβρισκε αργότερα. Γιατί λοιπόν ήταν στην ντάτσα του και όχι στο σινεµά, ποιον συνάντησε εκεί, γιατί δεν απάντησε στα τηλεφωνήµατα που του έγιναν;».

Ο 36χρονος Ολεγκ Μπεµπένιν ετοιµαζόταν να δουλέψει στην οµάδα του Αντρέι Σάνικοφ, ενός αντιπολιτευόµενου πολιτικού που προτίθεται να διεκδικήσει το 2011 την προεδρία ως αντίπαλος του ισχυρού ανδρός της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε, ο Ολεγκ είχε πολλά σχέδια», δήλωσε ο Σάνικοφ. 

Ο δηµοσιογράφος διηύθυνε από το 1998 τον ιστότοπο charter97.org, στον οποίο επέκρινε το καθεστώς του Λουκασένκο και ο οποίος αποτελεί µια σηµαντική ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων για τη Λευκορωσία, καθώς η κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν πλήρως τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ο Οργανισµός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του δηµοσιογράφου, τον οποίο χαρακτήρισε «µεγάλη απώλεια για τη λευκορωσική δηµοσιογραφία». Χθες οι λευκορωσικές αρχές «ανταποκρίθηκαν» ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιµες να προσκαλέσουν «έναν ή δύο εγκληµατολόγους» από χώρες του ΟΑΣΕ για να ενηµερωθούν για τις συνθήκες του θανάτου του...

Πολλοί δηµοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης πέθαναν µε ανεξήγητο τρόπο ή εξαφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Λευκορωσία, της οποίας ηγείται από το 1994 µε σιδηρά πυγµή ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που η Ουάσιγκτον και άλλοι χαρακτηρίζουν «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης». 

Η δηµοσιογράφος Βερόνικα Τσερκάσοβα, η οποία ερευνούσε σχετικά µε πωλήσεις λευκορωσικών όπλων στο καθεστώς του Σαντάµ Χουσεΐν, σκοτώθηκε στο σπίτι της τον Οκτώβριο 2004 µε 43 µαχαιριές. Η αστυνοµία, η οποία ουδέποτε συνέδεσε τον φόνο της µε την επαγγελµατική δραστηριότητά της, έβαλε το 2007 την έρευνα στο αρχείο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και η ΚGΒ (ο Λουκασένκο δεν µπήκε στον κόπο να αλλάξει την ονοµασία της αλήστου µνήµης σοβιετικής υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας, όπως έκανε η Ρωσία µε την FSΒ) αναπτύσσουν επίσης πιο ύπουλους τρόπους για να στρέφονται εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος. Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης κατηγορούνται ότι είναι Σαϊεντολόγοι ή απειλούνται µε ποινικές διώξεις. Ο αντιπολιτευόµενος πολιτικός Αλεξάντρ Πρότσκο κατήγγειλε χθες ότι η λευκορωσική µεθοριακή αστυνοµία συνέλαβε στις 18 Αυγούστου την 26χρονη κόρη του που έφευγε µε δύο φίλες της για διακοπές στην Τουρκία κατηγορώντας την ότι µπορεί να εργάζεται ως πόρνη στο εξωτερικό ή να δραστηριοποιείται στο τράφικινγκ...

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: