"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κάστρο εναντίον Κάστρο!

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ... ΙΔΙΟ

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σκληρή κριτική για το οικονομικό μοντέλο της Κούβας ακούστηκε από χείλη που δεν θα περίμενε κανείς: εκείνα του Φιντέλ Κάστρο! Μιλώντας σε Αμερικανό δημοσιογράφο, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας τόνισε ότι το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας του χρειάζεται αλλαγή, γιατί το μοντέλο αυτό «δεν λειτουργεί πια ούτε για τους Κουβανούς».

Το γεγονός ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής ίσως να μην αποτελεί είδηση για πολλούς αναλυτές ανά τον κόσμο. Ο αδελφός του Φιντέλ και σημερινός πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έχει επανειλημμένως επισημάνει τα προβλήματα, αλλά η ωμή παραδοχή της αναποτελεσματικότητας ενός συστήματος από τον «πατέρα» της κουβανικής επανάστασης (του 1959) προκαλεί έκπληξη.

Οταν ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ανταποκριτής του περιοδικού «Atlantic», ρώτησε τον Φιντέλ Κάστρο αν το οικονομικό σύστημα της Κούβας αξίζει ακόμα να «εξάγεται» σε άλλες χώρες, εκείνος του απάντησε πως «το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον ούτε για μας». Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έκανε ακολούθως τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο του περιοδικού.

Κουβανή ειδικός του Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (με έδρα την Ουάσιγκτον), που συνόδευε τον Γκόλντμπεργκ, επιβεβαίωσε τα σχόλια του Κουβανού ηγέτη, που έγιναν σε ένα ανεπίσημο γεύμα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ ταξίδεψε στην Κούβα έπειτα από πρόσκληση του Κάστρο, προκειμένου να συζητήσουν επί ενός άρθρου του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Atlantic» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην ανταπόκρισή του ανέφερε επίσης ότι ο Φιντέλ Κάστρο αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πυραυλική κρίση της Κούβας το 1962, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής του προς τους Σοβιετικούς ηγέτες να κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κούβα επιρρίπτει την ευθύνη για τα χρόνια προβλήματά της στο εμπορικό εμπάργκο που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πριν από 48 χρόνια.

Ο Ραούλ Κάστρο, ως πρόεδρος, προώθησε περιορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε τους Κουβανούς για τις δυσκολίες που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν και κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν προτίθεται να απομακρυνθεί από το σοσιαλιστικό μοντέλο. 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: