"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αποζημίωση για υποβιβασμό σε εργαζόμενο

Αποζημίωση με μισθούς υπερημερίας, αλλά και χρηματική ικανοποίηση για προσβολή της προσωπικότητας και ηθική βλάβη οφείλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο όταν τον υποβαθμίζει ή τον αδρανοποιεί, μεταθέτοντάς τον σε θέση υποδεέστερη από εκείνη που κατείχε και ανταποκρινόταν στα πραγματικά του προσόντα. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι ο υποβιβασμός ή η αδρανοποίηση του εργαζομένου αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος και μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, κάτι που «γεννά» δικαιώματα του εργαζομένου για αποζημίωση.

Μάλιστα, η καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος καθίσταται πολύ εντονότερη στην περίπτωση που η μετάθεση και η υποβάθμιση του εργαζομένου γίνονται μετά την υποβολή αναφορών και καταγγελιών σχετικά με βλαπτικές ενέργειες ιεραρχικά ανωτέρων, που πιθανό να ζημίωσαν την εταιρεία. Ετσι, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος τοποθετηθεί σε χειρότερη θέση, μπορεί είτε να θεωρήσει τη μονομερή βλαπτική αυτή μεταβολή ως καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά του εργοδότη αξιώνοντας την αποζημίωση απόλυσης του ν. 2112/20 είτε να επιμείνει στην τήρηση των όρων εργασίας, όπως ίσχυαν πριν από τη μεταβολή, προσφέροντας με τον ίδιο τρόπο τις υπηρεσίες του. Στη δεύτερη περίπτωση, ο εργοδότης που δεν αποδέχεται τους παλαιότερους όρους (πριν από τη μεταβολή) καθίσταται υπερήμερος απέναντι στον εργαζόμενο που αποκτά δικαίωμα αποζημίωσης. Επιπλέον, ο εργαζόμενος για την προσβολή που υπέστη στην προσωπικότητά του δικαιούται αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: