"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα «κλικ» του, έμπνευση στον Μάτριξ

Από την ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

Ηταν ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της φωτογραφίας, που τον 19ο αιώνα βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Οι εικόνες του ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες, από κλασικούς συνθέτες έως σύγχρονους σκηνοθέτες και σταρ της μουσικής. Τώρα ο Αμερικανο-βρετανός φωτογράφος Εντουαρντ Μούιμπριτζ είναι το αντικείμενο μιας μεγάλης αναδρομικής που θα ξεκινήσει στην γκαλερί Τέιτ Μπρίτεν του Λονδίνου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Διάσημος για τις φωτογραφίες ανθρώπων και ζώων εν κινήσει, ο γεννημένος το 1830 στο Κίνγκστον Μούιμπριτζ ήταν επίσης ένας πρώιμος ντοκιμαντερίστας, εφευρέτης και πολεμικός ανταποκριτής. Η προς τιμήν του έργου του χειμερινή έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2011, θα περιλαμβάνει και άγνωστες φωτογραφίες φάρων από τη Δυτική Ακτή της Αμερικής, που του είχαν αρχικά ανατεθεί από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, αλλά θάφτηκαν στη συνέχεια στα αρχεία του οργανισμού, τόσο βαθιά που δεν τις είδαν ποτέ τα μάτια του κοινού.

Ο Μούιμπριτζ σπούδασε φωτογραφία πριν χτίσει την καριέρα του στην Αμερική. Το «ζωοπραξισκόπιό» του, μια ρηξικέλευθη εφεύρεση που πρόβαλλε κινούμενες εικόνες, ενέπνευσε το μουσικό βίντεο των U2 «Lemon» και τις σκηνές μάχης στο «The Matrix».

Οι λεπτομέρειες της ζωής του είναι τόσο σκανδαλιστικές όσο και το έργο του: ο Μούιμπριτζ ανακάλυψε το 1874 πως η γυναίκα του τον απατούσε με τον ταγματάρχη Χάρι Λάρκινς, τον οποίο βάλθηκε να βρει. Μόλις τον συνάντησε, λέγεται πως δήλωσε: «Καλησπέρα, ταγματάρχη, το όνομά μου είναι Μούιμπριτζ και αυτή είναι η απάντησή μου στο γράμμα που στείλατε στη γυναίκα μου». Αμέσως μετά τον πυροβόλησε στέλνοντάς τον... στον άλλο κόσμο.

Το δικαστήριο, παρ’ όλα αυτά, τον αθώωσε καθώς στην υπεράσπισή του ο Μούιμπριτζ ισχυρίστηκε πως ο Λάρκινς ήταν ο πραγματικός πατέρας του γιου του, συνεπώς η πράξη του ήταν «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία». Στην πορεία του χρόνου, όμως, η διαβεβαίωση του διάσημου φωτογράφου γινόταν όλο και λιγότερο πιστευτή, καθώς το αγόρι που ο ίδιος είχε βάλει σε ορφανοτροφείο του έμοιαζε, καθώς μεγάλωνε, σοκαριστικά.

Οι φίλοι του, πάντως, σε υψηλές θέσεις, όπως ήταν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Λίλαντ Στάνφορντ, που πλήρωσε τα νομικά του έξοδα, βοήθησαν σημαντικά την υπόθεσή του, η οποία, σημειωτέον, ενέπνευσε και την όπερα του Φίλιπ Γκλας «Ο φωτογράφος».

Το έργο του αμφιλεγόμενου και ταυτόχρονα ευφυούς Εντουαρντ Μούιμπριτζ θα εκτίθεται στην Τέιτ Μπρίτεν από τις 8 Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 16 Ιανουαρίου 2011. Ο Εντουαρντ Μούιμπριτζ ήταν διάσημος και για τις φωτογραφίες του ανθρώπου εν κινήσει

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: