"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ας μείνουν οι Τούρκοι, όχι, όμως, στα σπίτια μας»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Σε μια κρίσιμη φάση για το Κυπριακό προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η ιστορική επίσκεψη του πάπα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου στη Μεγαλόνησο. Αν και με την εκλογή Ερογλου οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται να «παγώνουν», η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει μικρές ελπίδες στην ενδεχόμενη παρέμβαση του ποντίφικα, όχι τόσο στην τουρκική πλευρά, αλλά στους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ξεκαθάρισε: «Ελπίζω να θέλει να βοηθήσει. Πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι καθολικοί».

Θεωρεί ότι αν οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι του Βατικανού συντονιστούν σε όλα τα κράτη, μπορούν να καταφέρουν κάτι σημαντικό. «Βεβαίως, δεν ξέρω αν θα κάνει κάτι ο πάπας», προσθέτει ο ηγέτης της Κυπριακής Εκκλησίας, «όμως εγώ θα του θέσω το θέμα. Αν δεν γίνουν παραχωρήσεις στο εδαφικό και στο περιουσιακό, δεν βλέπω να προχωρεί η υπόθεσή μας. Τα σπίτια 200.000 Ελλήνων τι θα γίνουν; Θα τους τα χαρίσουμε; Πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα και οι έποικοι. Να δοθούν πίσω τα εδάφη μας και να διευθετηθεί το περιουσιακό. Αν θέλουν οι Τούρκοι, ας μείνουν στο βόρειο τμήμα. Οχι όμως στα δικά μας τα σπίτια. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα ζητήματα για την Κυπριακή Εκκλησία».

Ο αρχιεπίσκοπος προσθέτει: «Στο σχέδιο Ανάν, είδα ότι υπήρχαν δύο-τρία χωριά μαρωνιτών χριστιανών. Εκεί τράβηξαν μια γραμμή και τα άφησαν και τα τρία στον δικό μας χριστιανικό τομέα κι όχι, ας πούμε, στο καντόνι των Τούρκων. Την ίδια στιγμή, δικά μας χωριά μείνανε εκτός. Αυτό αποδεικνύει ότι ο πάπας κούνησε το δαχτυλάκι του».

Ο Χρυσόστομος υπενθυμίζει ότι, όταν είχε επισκεφθεί το Βατικανό και συναντήθηκε με τον πάπα, τον είχε παρακαλέσει να δώσει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους «να μην βλέπουν την Τουρκία με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, αλλά με βάση την αρχή της ηθικής και του δικαίου. Μου χαμογέλασε και μου είπε ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι θέλουν επανευαγγελισμό. Θέλοντας να πει ότι η χριστιανική τους πίστη έχει ξεθωριάσει» (...)

Η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο έρχεται και σε μια περίοδο δύσκολη για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του ίδιου του Βενέδικτου για τα φαινόμενα παιδεραστίας καθολικών κληρικών. «Η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο», λέει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «αποφασίσθηκε πέρυσι, πριν βγουν στην επιφάνεια αυτά τα σκάνδαλα. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να εισαγάγει και αυτή το θεσμό των εγγάμων κληρικών».

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της επίσκεψης, ενώ ελπίζει ότι ο ποντίφικας θα κομίσει στην Εκκλησία της Κύπρου, τμήμα των λειψάνων του αποστόλου Βαρνάβα.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: