Χάσμα εισοδημάτων μεταξύ φτωχών - πλουσίων
Εισοδηματικό "χάσμα" χωρίζει τα φτωχά και τα πλούσια στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. Παράλληλα, πολύ μεγάλη είναι η διαφορά των αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑ) με βάση τα εισοδήματα του 2008.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το πλέον εύπορο τμήμα του πληθυσμού διαθέτει εισόδημα έξι φορές υψηλότερο από το φτωχότερο τμήμα. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που χρησιμοποιεί στις μετρήσεις της η ΕΛΣΤΑ, το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,9 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.
Η οικονομική ανισότητα υποχώρησε στο 5,9 από 7,6 που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα του 1994.
Εξάλλου, μεγάλη είναι η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι αμοιβές των μισθωτών ανδρών υπερτερούν έναντι των αντίστοιχων των γυναικών κατά 10%.
Στον δημόσιο τομέα το... χάσμα είναι μικρότερο και διαμορφώνεται στο 3,8%, ενώ παίρνει διαστάσεις και φτάνει στο 15,2% στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, στην ίδια έρευνα γίνεται η μέτρηση της οικονομικής ανισότητας και με τον δείκτη Gini, ο οποίος -όπως σημειώνεται- δεν επηρεάζεται από τις ακραίες τιμές εισοδήματος, είτε τις πολύ υψηλές είτε τις πολύ χαμηλές. Αν αυτός ο δείκτης είναι μηδέν, έχουμε πλήρη ισότητα και, αν είναι ένα, πλήρη εισοδηματική ανισότητα. Στην Ελλάδα ο δείκτης φτάνει στο 0,33, που είναι το έβδομο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,3, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στη Λετονία 0,38 (η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα εισοδημάτων) και το χαμηλότερο στη Σλοβενία 0,23.
πηγη ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου