"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κάπνισμα και σωματικό βάρος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ,
(αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας)

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των καπνιστών που προτίθενται να κόψουν το κάπνισμα είναι ότι με τη διακοπή θα πάρουν βάρος.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για έναν καπνιστή να το κόψει. Ισχύει σε ένα βαθμό, αλλά αφορά συνήθως λίγα κιλά, και μάλιστα προσωρινά. Ερευνες έχουν δείξει ότι αυτή η αύξηση έχει ημερομηνία λήξης τους 6-12 μήνες. Αυτό το επιπλέον βάρος για το περιορισμένο αυτό διάστημα δεν επαρκεί για να επιβαρύνει την υγεία και σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος για την υγεία από αυτά τα κιλά δεν συγκρίνεται με τους κινδύνους από το τσιγάρο.

Από έρευνες φαίνεται ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συνδέεται με την ποικίλου βαθμού αύξηση πρόσληψης της τροφής, τη μειωμένη δραστηριότητα και τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (του «μεταβολισμού») στα φυσιολογικά επίπεδα. Το τσιγάρο (η νικοτίνη που περιέχει, συγκεκριμένα) αυξάνει λίγο το μεταβολισμό και η διακοπή του καπνίσματος τον επαναφέρει στις αναμενόμενες για την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το ύψος σώματος θερμίδες. Αυτοί που φαίνεται να «κινδυνεύουν» περισσότερο είναι βαρείς καπνιστές, άτομα νεαρής ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος.

Το κάπνισμα και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό. Η νικοτίνη προκαλεί την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα σε ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το φαγητό. Για το λόγο αυτό η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη για φαγητό, γεγονός που κάνει τους καπνιστές να αισθάνονται ότι το κάπνισμα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε έναν που διακόπτει το κάπνισμα ευθύνονται για την πρόκληση πολλών από τα συμπτώματα στέρησης.

Η ποικίλου βαθμού αύξηση της πρόσληψης τροφής μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως:

Το φαγητό έχει καλύτερη γεύση και μυρίζει πιο ωραία.

Η τροφή χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του τσιγάρου (κρατά απασχολημένο το στόμα και τα χέρια).

Κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο έντονο το αίσθημα της πείνας.

Για να μειώσετε τον φόβο της αύξησης του βάρους σας. θυμηθείτε και τα ακόλουθα:

Η επιβάρυνση της υγείας από το τσιγάρο αντιστοιχεί σε αύξηση του βάρους κατά 27 κιλά.

Το κάπνισμα συνδέεται αποδεδειγμένα με αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή δυσκολία στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος, επιδείνωση των λιπιδίων αίματος και κεντρικού τύπου παχυσαρκία (αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς).

Δείτε τη διακοπή του καπνίσματος, όχι σαν πιθανή αιτία αύξησης βάρους, αλλά σαν μια ευκαιρία-δώρο για αλλαγή του τρόπου διατροφής και της δραστηριότητάς σας.

Θυμηθείτε ότι τον ρυθμό των αλλαγών τον καθορίζετε εσείς.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727
Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης:  www.neahygeia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: