"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέο μήνυμα Ε.Ε. προς την Αγκυρα

Προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι η επιμονή της να μην επικυρώνει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας που προβλέπει το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης.

Η αντιπαραγωγική στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την κοινή θέση των «27», ενώ μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι Βρυξέλλες για τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.

Καμία πρόοδο όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λευκωσία δεν έκανε η Αγκυρα, συμπεραίνουν οι Ευρωπαίοι και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει να εμποδίζει την ένταξη κρατών–μελών σε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών–μελών, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή σε διμερείς συμφωνίες «περιλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, η Αγκυρα καλείται «να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο τη δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση... η δέσμευση και η συνεισφορά της Τουρκίας προς αυτή τη συνολική λύση είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρεται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, οι «27» επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία πρέπει «να δεσμευτεί απερίφραστα στη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση διαφορών... να αποφεύγει την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής».

Επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης
Παράλληλα, η Ενωση καλεί την Αγκυρα να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να είναι ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον τίτλο Οικουμενικό. Επίσης αναγνωρίζεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας ειδικότερα σε θέματα εκπαίδευσης και περιουσιακών δικαιωμάτων. Τέλος, η ισπανική προεδρία ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξουν και άλλα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: