ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ Η ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Jonathan Leake ΄
ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ του... Μαθουσάλα, γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες όσων τυχερών τα φέρουν να πατήσουν τα 100, ακόμα και αν δεν ακολουθούν τους κανόνες της υγιεινής ζωής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Μελετώντας 3.500 Ολλανδούς άνω των 90 ετών και τις οικογένειές τους, η Ελίν Σλάγκμπουμ και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα στο να έχει κανείς τη σωστή ακολουθία (τον σωστό συνδυασμό) γονιδίων τα οποία φαίνεται ότι προστατεύουν από τις επιπτώσεις του καπνίσματος και της κακής διατροφής και μπορούν επίσης να καθυστερήσουν την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση έως και κατά τρεις δεκαετίες.
«Οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια δεν έχουν λιγότερα γονίδια που σχετίζονται με την εκδήλωση ασθενειών ή λιγότερα γονίδια που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης» δήλωσε η δρ Σλάγκμπουμ. «Εχουν άλλα γονίδια, τα οποία εμποδίζουν αυτά τα “κακά” γονίδια να ενεργοποιηθούν. Η μακροζωία είναι γενετική και κληρονομική».
Στις μελέτες που δημοσίευσαν πρόσφατα οι Ολλανδοί επιστήμονες, εξηγούν πώς η φυσιολογία των ανθρώπων που ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα διαφέρει από εκείνη των υπολοίπων: «Οι άνθρωποι αυτοί μεταβολίζουν τα λίπη και τη γλυκόζη με διαφορετικό τρόπο, το δέρμα τους γερνάει πιο αργά και υποφέρουν λιγότερο από καρδιοπάθειες, διαβήτη και υπέρταση. Σε όλους αυτούς τους παράγοντες ασκείται ισχυρός γενετικός έλεγχος, βλέπουμε λοιπόν τα ίδια χαρακτηριστικά στα παιδιά των πολύ μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων».
Στα επονομαζόμενα γονίδια του Μαθουσάλα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το γονίδιο ΑDΙΡΟQ, που απαντά στο 10% των νέων, αλλά σε σχεδόν 30% των ανθρώπων άνω των 100 ετών, καθώς και τα γονίδια CΕΤΡ και ΑpoC3, που εμφανίζονται στο 10% των νέων αλλά στο περίπου 20% των ανθρώπων ηλικίας 100 ετών και άνω.
Μόλις 1 άνθρωπος στους 10.000 φτάνει σήμερα τα 100 χρόνια. Οπως επισημαίνει όμως ο δρ Ντέιβιντ Τζεμς, ερευνητής μακροζωίας στο University College του Λονδίνου, «αν ανακαλύψουμε ποια γονίδια ελέγχουν τη μακροζωία, μπορούμε να βρούμε ποιες πρωτεΐνες παράγουν κι έπειτα να τις αναπαράγουμε με φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η επιβράδυνση της γήρανσης. Η γήρανση προκαλεί σήμερα πολύ πόνο και ταλαιπωρία. Αν υπάρχει τρόπος να τα μειώσουμε αυτά, τότε είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να τον ανακαλύψουμε».
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΟΣ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου