"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πανάκριβα τα δίδακτρα στις ΗΠΑ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Ο αριθμός των πανεπιστημίων και των κολεγίων στη βορειοανατολική περιοχή των ΗΠΑ, τα οποία ετησίως χρεώνουν για δίδακτρα και διαμονή το ποσό των 50.000 δολαρίων, αναμένεται να διπλασιαστεί από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα «Boston Globe».

Μέχρι το 2008, υπήρχαν λιγότερο από 5 εκπαιδευτικά ιδρύματα που κόστιζαν τόσο ακριβά και ήταν λιγότερο δαπανηρό να εγγραφεί ένας σπουδαστής στην αφρόκρεμα των αμερικανικών πανεπιστημίων και κολεγίων που παραδοσιακά βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Βοστόνης. Ανάμεσα στα τελευταία πανεπιστήμια και κολέγια που προστέθηκαν στη λίστα των 50.000 δολαρίων είναι τα Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Γουέσλεϊ, Μπραντάις, Ντάρτμουθ και Χόλι Κρο, ενώ συμμετέχουν τα Ταφτς, Μπόστον Γιουνιβέρσιτι, Μπόστον Κόλετζ και Σμιθ.

Το κόστος των αμερικανικών κολεγίων ανεβαίνει ανατριχιαστικά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το ποσό των 50.000 δολαρίων αποτελεί ένα ψυχολογικό ορόσημο, σύμφωνα με αναλυτές της εκπαίδευσης, καθώς και μια εξέλιξη που θα φοβίσει οποιαδήποτε οικογένεια στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό να κάνει αιτήσεις στα φημισμένα αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Υπεύθυνοι από τα πανεπιστήμια και τα κολέγια ισχυρίστηκαν στο ρεπορτάζ της Boston Globe ότι το συνολικό ποσό είναι «παραπλανητικό», διότι οι φοιτητές λαμβάνουν αρκετή οικονομική βοήθεια με την οποία καλύπτουν κάποια έξοδά τους. Για παράδειγμα, τα δίδακτρα για το Μπόστον Κόλετζ ανέρχονται φέτος στο ποσό των 50.970 δολαρίων, αλλά το 40% των φοιτητών δικαιούται οικονομική βοήθεια με αποτέλεσμα ένας φοιτητής να πλήρωνει τελικά το ποσό των 22.970 δολαρίων. Από την άλλη, το Χάρβαρντ είναι ανάμεσα στα ακριβά πανεπιστήμια όπου οι διοικήσεις τους δεν ενδιαφέρονται εάν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα όλες οι οικογένειες. Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει κάθε φοιτητής στο Χάρβαρντ είναι 11.110 δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό των ετήσιων διδάκτρων ανέρχεται στο ποσό των 48.868 δολαρίων.

Οι τιμές για τη φοίτηση σ' αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Νέας Αγγλίας εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τα κολέγια χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να προσλάβουν κορυφαίους καθηγητές και να οικοδομήσουν πιο πολυτελείς εγκαταστάσεις ώστε να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές.

Οι αναλυτές στον χώρο της αμερικανικής εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι το κόστος για την εκπαίδευση των φοιτητών σε κορυφαία σχολεία ξεπερνά τα ποσά των διδάκτρων που χρεώνουν εξαιτίας των συνεχών αναβαθμίσεων της τεχνολογίας και της προσθήκης νέων ακαδημαϊκών προγραμμάτων. Σε εθνικό επίπεδο, το κόστος φοίτησης στα ιδιωτικά κολέγια αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου στο 4,3% ανεβάζοντας το ποσό που πρέπει να δώσει κάθε οικογένεια για την περίοδο 2009-10 στα 35.636 δολάρια. Τα κολέγια στην περιοχή της Νέας Αγγλίας είναι τα ακριβότερα στις ΗΠΑ με τον μέσο όρο κόστους για τον κάθε φοιτητή να ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 43.884 δολαρίων.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: