"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σε... 10 χρόνια θα πληρώσουν τα πρόστιμα οι γιατροί της λίστας

Γράφουν  Σίλα Αλεξίου και Μίνα Μουστάκα

ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δέκα χρόνια θα κληθούν οι γιατροί να καταβάλουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, εφόσον επιλέξουν την οδό της αντιδικίας με το Δημόσιο σε μια προσπάθεια ακύρωσης της διοικητικής κύρωσης ή ακόμη και απαλλαγής από τις κατηγορίες, σε ποινικό επίπεδο.

Η προβλεπόμενη διαδικασία για την ακύρωση του προστίμου προϋποθέτει προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια εντός 30 ημερών, αλλά και ταυτόχρονη καταβολή του 25% του ποσού. Συγχρόνως ο προσφεύγων έχει δικαίωμα κατάθεσης αίτησης αναστολής, ζητώντας να του επιτραπεί να μην καταβάλει το 25%, επικαλούμενος λόγους οικονομικής δυσχέρειας.

Η αίτηση αναστολής εκδικάζεται άμεσα, ενώ το αποτέλεσμά της κρίνεται από το δικαστήριο αναλόγως των στοιχείων που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος. Η κύρια προσφυγή ωστόσο, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, αν πρόκειται για πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και για ποσά άνω των 20.000 ευρώ στην αρμοδιότητα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, εκδικάζεται με τη σειρά της.

Αυτήν τη στιγμή, δικάζονται σε πρώτο βαθμό ανάλογες προσφυγές που κατατέθηκαν το 2003! Αυτό σημαίνει ότι με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις απαιτείται τουλάχιστον μια ακόμη τριετία για να τελεσιδικήσουν.

Χρονοβόρα είναι και η εκδίκαση των φορολογικών παραβάσεων που φτάνουν στα ποινικά δικαστήρια. Για την αμετάκλητη εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων στο ποινικό τους σκέλος απαιτείται στην καλύτερη περίπτωση να έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια. Η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων σε τέτοιες περιπτώσεις ποικίλει ανάλογα με το ύψος και το είδος της φοροδιαφυγής, ενώ το άνοιγμα της «ψαλίδας» του νόμου για όσους κριθούν ένοχοι είναι μεγάλο: Αρχίζει από φυλάκιση τριών μηνών και μπορεί να φτάσει μέχρι και 10ετή ποινή κάθειρξης, αν το ύψος της φοροδιαφυγής είναι μεγαλύτερο από 150.000 ευρώ, ενώ αν ξεπερνά τα 235.000 ευρώ προβλέπεται και κλείσιμο γραφείων.

Στις υποθέσεις εκείνες που οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικού εντοπίσουν εικονικά τιμολόγια άνω των 150.000 ευρώ, η πράξη τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Ο νόμος για την κακουργηματική μορφή της φοροδιαφυγής προβλέπει την παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο κατά απόλυτη προτεραιότητα, με απευθείας κλήση στο ακροατήριο, χωρίς δηλαδή να μεσολαβεί η έκδοση βουλεύματος, όπως συμβαίνει σε άλλα αδικήματα.

Παρά το γεγονός όμως ότι ο νόμος επιτάσσει την κατά απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, το γεγονός ότι τα πινάκια των Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων είναι- κατά γενική ομολογία- ιδιαίτερα φορτωμένα, έχει σαν συνέπεια να... λιμνάζουν και αυτές οι δικογραφίες.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: