"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Μ@Λ@ΚΙ@: Οι Δημοκρατικοί γονάτισαν φορώντας ενδυμασία αφρικανικής φυλής που εξασκούσε το δουλεμπόριο!


Θέλοντας να δείξουν πόσο καλοί άνθρωποι και αντιρατσιστές είναι, κορυφαίοι Δημοκρατικοί φόρεσαν ένα μαντίλι Kente και γονάτισαν για να τιμήσουν τον George Floyd τη Δευτέρα.
 
Ενώ μερικοί στην αριστερά είπαν ότι η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως "cultural appropriation", τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερa καθώς οι Δημοκρατικοί φόρεσαν ένα σύμβολο της οικογένειας Ashanti.

Η άρχουσα τάξη των Ashanti ήταν σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά δουλεμπορίου του 17ου αιώνα.

«Το ρούχο Kente, το οποίο συσχετίστηκε με την βασιλική τάξη των Ashanti, ήταν φτιαγμένο από μετάξι κατά το δέκατο έβδομο και δέκατο όγδοο αιώνα», σύμφωνα με το UltimateHistoryProject.

 
«Ενώ το Kente ήταν προϊόν μιας παγκόσμιας εμπορικής οδού που εκτείνεται από την Ασία μέσω την Ευρώπη έως την Αφρική, αυτό το ύφασμα και οι άνθρωποι συνδέθηκαν επίσης με μια άλλη παγκόσμια εμπορική οδό - το εμπόριο σκλάβων», συνεχίζει ο ιστότοπος.
 «Στην πραγματικότητα, η ιστορία του λαού Ashanti, που ζούσε στη Δυτική Ακτή της Αφρικής, συνδέεται στενά με την ιστορία του δουλεμπορίου».

«Εάν η πρώιμη οικονομία της Αυτοκρατορίας Ashanti εξαρτιόταν από το εμπόριο χρυσού στη δεκαετία του 1700, από τις αρχές του 1800 είχε γίνει σημαντικός εξαγωγέας σκλάβων», γράφει το BlackPast.org.  
«Το εμπόριο σκλάβων αρχικά επικεντρώθηκε στο Βορρά με αιχμάλωτους που πηγαίνουν στους εμπόρους Μάντε και Χάουσα που τους αντάλλαζαν με αγαθά από τη Βόρεια Αφρική και έμμεσα από την Ευρώπη».

 
«Μέχρι το 1800, το δουλεμπόριο είχε μετατοπιστεί προς το νότο καθώς οι Ashanti προσπαθούσαν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των Βρετανών, των Ολλανδών και των Γάλλων για δούλους. Σε αντάλλαγμα, οι Ashanti έλαβαν είδη πολυτελείας και ορισμένα βιομηχανικά κατασκευασμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των πυροβόλων όπλων», εξηγεί το άρθρο.

Μετά από όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί επέλεξαν να ντυθούν σαν έμποροι σκλάβων Ashanti επειδή το κόμμα τους πιστεύει ότι έχει δικούς του τους μαύρους Αμερικανούς.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο υποτιθέμενος προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι:

 οι Αφρο-Αμερικανοί «δεν είναι μαύροι» αν δεν τον ψηφίσουν.

Ίσως οι Δημοκρατικοί μάθουν καλύτερα ιστορία πριν επιχειρήσουν την επόμενη κίνησή τους με βάση την φυλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: