"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ξεματιάζοντας με τον Τσε

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η φωτογραφία δείχνει τον Τσε Γκεβάρα όπως τον ξέρουν οι μυημένοι. Κοινώς δεν είναι η γνωστή του Κόρντα που κυκλοφορούσε σε t-shirt και αφίσες. Η λεζάντα από κάτω σημειώνει: «Σαν σήμερα το 1928 γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα»

Η σύνθεση εμφανίζεται στο fb στη σελίδα της κ. Νάντιας Σουμπασάκη, συζύγου του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.  


Δεν είναι σύμπτωση ότι η ανάρτηση έγινε την ίδια ημέρα που το πανελλήνιο πληροφορήθηκε τις νέες επιδόσεις του συζύγου της στο real estate. Η φασαρία που ξεσήκωσαν οι εχθροί της έφερε ημικρανία, και την εικόνα του Τσε, ως γνωστόν, τη συνιστά η αριστερή σολομωνική ως πρώτης τάξεως φάρμακο για τέτοιες περιπτώσεις. Στέκεις για λίγο μπροστά του, απλώνεις παρακλητικά τους βραχίονες και, προφέροντας τις τελετουργικές λέξεις, τον παρακαλείς να διώξει το κακό μάτι. Ο Τσε ως γνωστόν είναι η ασπιρίνη της αριστερής συνείδησης.

Η οικογένεια Παπαδημούλη είναι μια μοντέρνα οικογένεια.

Ο σύζυγος ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, μιλάει ξένα και πηγαίνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ αντί να ξαπλώνει στον καναπέ και να τα ζητάει όλα στο πιάτο. Απόρησα πώς, σε μια οικογένεια με τόσο σύγχρονες αντιλήψεις, τέτοιες δεισιδαιμονίες, όπως η πίστη στη θεραπευτική δύναμη του Τσε, παραμένουν ακόμη ζωντανές. Ωσπου έμαθα ότι η κ. Νάντια Σουμπασάκη είναι αγρότισσα. Διαθέτει έκταση με δενδροκαλλιέργειες, όχι τίποτε σπουδαίο, αρκετό όμως ώστε να της επιτρέψει να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των αγροτών και να εισπράττει επιδοτήσεις. Κι όταν την ημέρα εκείνη είδε τον άνδρα της σύννου από το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», το πρώτο που τον ρώτησε ήταν μήπως μέτρησαν λάθος τα τετραγωνικά κι έχουν πρόβλημα με τα ενοίκια. Κι όταν εκείνος της απάντησε αρνητικά, αποφάσισε ότι μάλλον τον έχουν ματιάσει και ανέβασε τον Τσε στο fb. Θεώρησε δε ότι είναι σημαδιακό που ήταν η ημέρα των γενεθλίων του – αν ζούσε.

Ας αφήσουμε κατά μέρος την απληστία, η οποία έχει επαρκώς συζητηθεί αυτές τις μέρες.  

Αφήνω κατά μέρος την υποκρισία του ενδιαφερόμενου ο οποίος, μετά τη φασαρία, μας καθησύχασε ότι τα έσοδα των ενοικίων θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεν διατίθενται ακόμη, αλλά θα διατεθούν. 


Παραμερίζω και το γεγονός ότι πρόκειται για τη χαρακτηριστική νοοτροπία του βαθέος ελληνισμού που βλέπει την Ευρώπη με τον υπότιτλο: «Πιάσαμε την καλή»


Δεν μπορώ όμως να μην αναρωτηθώ το προφανές. Πού βρίσκει τον χρόνο. Για να βρεις και να αγοράσεις τόσα ακίνητα και μετά για να τα νοικιάσεις, πρέπει να ξοδέψεις πολλές εργατοώρες. Μετρήσεις, λογαριασμοί, χαρτούρα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι. Πού βρίσκει τον χρόνο και να ντύνεται Παλαιστίνιος και να υποστηρίζει τον Μαδούρο και να κάνει ψώνια και να αγοράζει διαμερίσματα.

Μόνο που το σκέφτομαι...


 με πιάνει πονοκέφαλος, και δεν έχω πρόχειρο τον Τσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: