"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΣΥΡΙΖΟΛΑΜΟΓΙΑΡΑΔΙΚΟ: Το Mall «Πρώτη Φορά Αριστερά»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ

Από την συζήτηση του υπουργού Επικρατείας της προηγούμενης κυβέρνησης - την φωνή του αναγνώρισε και ο ίδιος - με τον επιχειρηματία Μιωνή, αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αβίαστη χρησιμοποίηση του όρου «μαγαζί» προκειμένου να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε


Ότι το Μαξίμου είχε μετατραπεί σε μαγαζί της συγκυβερνητικής παρέας είχε γίνει αντιληπτό από καιρό. 


Η είδηση είναι ότι ο έμπιστος του πρώην πρωθυπουργού δεν δίστασε να το παραδεχτεί σε συζήτηση που έκανε με την επίσημη ιδιότητά του. Από τις «εξηγήσεις» άλλωστε που δίνει αυτές τις μέρες ο Νίκος Παππάς στην διακαναλική περιοδεία του, είναι φανερό ότι η αλαζονεία της εξουσίας διατηρείται στο ακέραιο ακόμα και ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα.

Αποδεικνύεται ακόμα ότι, εκτός από το κεντρικό μαγαζί, λειτουργούσαν και παραμάγαζα που διακινούσαν την δική τους πραμάτεια


Είχε μήπως κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, εκτός από την «ιδεολογική» βάση του λαϊκισμού περιελάμβανε και άλλες πιο «πρακτικές» πτυχές; 


Ή ότι η ανοιχτή στήριξη της Καραμανλικής πτέρυγας με τη συμμετοχή στελεχών ΕΥΠικής διαπαιδαγώγησης, θα είχε και τις παρακρατικές της παρενέργειες; Και ότι όλα αυτά θα λειτουργούσαν υπό την σκέπην του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος; 


Ο χαρακτηρισμός «μαγαζί» ήταν τελικά πολύ μετριοπαθής. Ολόκληρο Mall στήθηκε με θεσμικές, πολιτικές και εμπορικές δραστηριότητες για την εξυπηρέτηση όλων των συγκυβερνητικών συμφερόντων και φιλοδοξιών.

Από όσους συμμετείχαν συνειδητά, για τους δικούς τους λόγους, στην επιχείρηση «Πρώτη Φορά Αριστερά» στην εξουσία, δεν περίμενε κανείς διαφορετική συμπεριφορά.  

Απέδειξαν, όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν ιδρώνει εύκολα το αυτί τους. Η μόνη αυτοκριτική που κάνουν είναι ότι δεν κατάφεραν να ελέγξουν όλους τους «αρμούς τις εξουσίας» προεξοφλώντας μάλιστα ότι η «Δεύτερη Φορά Αριστερά» θα είναι διαφορετική.

Το ερώτημα για τη σημερινή τους στάση αφορά ωστόσο...


 εκείνους που αποκάλυψαν εξ αρχής τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που κατήγγειλαν τις πλατείες των αγανακτισμένων και την αντιμνημονιακή απάτη, που κράτησαν ψηλά τις σημαίες του ΝΑΙ στο τραγελαφικό δημοψήφισμα, που διασύρθηκαν ως «γερμανοτσολιάδες» και «προδότες».  


Αφορά όλους αυτούς που βάζουν τώρα πλάτη για να κρατήσουν το Mall ανοιχτό έστω κι αν χρειάζεται να χώνουν το κεφάλι τους βαθιά στην άμμο του «ηθικού πλεονεκτήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: