"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δημοσιονομικό waterboarding οι "κατακτητές"? - Εκούσιο πνιγμό εμείς έτσι για να μάθουν!


Δημοσιονομικό waterboarding ...έτσι χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική της τρόικας και τη δημοσιονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. 

Waterboarding είναι ένα μάλλον κλασικό βασανιστήριο, στο οποίο ο βασανιστής κρατάει επαναλαμβανόμενα το κεφάλι του βασανιζόμενου στο νερό μέχρι ο τελευταίος να νομίζει ότι απειλείται να σκάσει, οπότε το... σκέφτεται και μιλάει. 

Tον όρο waterboarding τον έχει χρησιμοποιήσει ο  Γιάννης Βαρουφάκης

Ο Βαρουφάκης έχει εξηγήσει πολλές φορές ότι κακώς η Ευρώπη μας έδωσε τα πολύ μεγάλα δάνεια, θεωρεί καλύτερο γι' αυτούς και για μας να μας είχε αφήσει να χρεοκοπήσουμε. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα έχει την ευκαιρία να το δοκιμάσει.

Υπάρχει, όμως, ένα σημείο στο γράμμα του Τσίπρα προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους που είναι αντιφατικό με μια άλλη διαβεβαίωσή του: εκείνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι σήμερα δεν ξεπερνάει τα 5-6 δισ. ευρώ. Το 70% των δαπανών του προϋπολογσμού είναι μισθοί και συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την υπερφορολόγηση

Δεν θα συνεχίσει το δημοσιονομικό waterboarding αν μείνει συνεπής στην εξαγγελία του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;  

Προφανώς.

Αν οι προϋπολογισμοί δεν είναι ισοσκελισμένοι, θα πρέπει να βγει στις αγορές να δανεισθεί, αλλά αυτό δεν το μπορεί, ή θα βάλει χέρι στις καταθέσεις με κάποια φορολογία μέχρι να αποδώσει η «πάταξη της φοροδιαφυγής»

Μαγικές λύσεις βλέπετε δεν υπάρχουν. Έτσι, ακόμα και να θελήσει να δώσει λύση για το χρέος που είναι δυσβάστακτο για τη χώρα και ας επαναλαμβάνουν όλοι ότι είναι βιώσιμο, ο ΣΥΡΙΖΑ «χρωστάει» μία σαφή, καθαρή και τίμια απάντηση πώς θα ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό. Πώς θα ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. 

Μία απάντηση μάλιστα του κ. Τσίπρα, σε ομιλία του στο Tae Kwon Do, ήταν ότι :


Θα ζητήσει την εξαίρεση της χώρας από τον περιορισμό για έλλειμα 3% και θα ζητήσει ταυτόχρονα να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις από την εφαρμογή των κανόνων για το έλλειμμα.  

Ως γνωστόν, η Γαλλία και η Ιταλία δεν πέτυχαν φέτος αυτή την εξαίρεση. Λέτε να την πετύχει η Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: