"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα «πουλάκια» του Twitter δεν είναι περιστέρια των Θεοφανείων

Από το ANTINEWS

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου η ζωντανή και ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση των χρηστών του twitter με τον Αλέξη Τσίπρα στο #asktsipras έγινε 1ο trending topic στην Ελλάδα πριν ακόμα ξεκινήσει και 3ο trending παγκοσμίως (με περίπου 32.000 tweets) «εξαιτίας του διεθνούς ενδιαφέροντος γύρω από τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
(Αφού έχουμε πληροφορίες ότι στο Τάμπερε δεν κυκλοφορούσε ψυχή έξω).

Οι χρήστες μάλλον ξενέρωσαν γιατί έμοιαζε περισσότερο με συνέντευξη η διαδικασία, αλλά και εδώ οι πληροφορίες μας λένε ότι αν περίμεναν να απαντήσει πληκτρολογώντας θα έφτανε το 2020 χωρίς να καταλάβουμε πως πέρασε η θητεία του στο Μαξίμου.

Ορισμένες από τις σοβαροφανείς ερωτήσεις ήταν:

Θα εισπράξει το δημόσιο τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες και τα τέλη αναδρομικά; 

Αν δεν πετύχετε αυτοδυναμία θα οδηγήσετε την χώρα σε δεύτερες εκλογές ; 

Θα προβείτε στον πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας; 

Είστε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων εργοδοτών/εργαζόμενων ή θα ρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις με νόμο; 

Αν πετύχετε αυτοδυναμία, θα ζητήσετε συνεργασία/θα συμπεριλάβετε στο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα από άλλους χώρους; 

Τον ΕΝΦΙΑ θα τον καταργήσετε; Κι αν ναι, θα τον αντικαταστήσετε με κάποιον άλλο φόρο; 

Θα ήταν πρόθυμος ο Αλ. Τσίπρας να επαναλάβει την ίδια διαδικασία συζήτησης μέσω twitter σε μερικούς μήνες ως πρωθυπουργός; 

Μεταξύ των απαντήσεων ξεχωρίζουν:

Η γιαγιά και ο παππούς πρέπει να ψηφίσουν και για τα εγγόνια τους, ξέρουν τώρα καλά τι να ψηφίσουν.
(Τουλάχιστον απέφυγε τον κοινωνικό ρατσισμό με θύματα τους ηλικιωμένους. Για αυτά έχει τον Πάνο και τον Λάκη)

Κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να ψηφίσει και για τους δεκαοχτάρηδες που αποκλείστηκαν από την διαδικασία.
(Οι γεννημένοι το 1997, δεν είναι 18 εκτός αν έχουν γεννηθεί τις πρώτες 25 μέρες του χρόνου)

ΦΟΡΟΙ
Ερωτηθείς αν έχει στόχο να καταργήσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι έχει στόχο να τον μειώσει, αλλά δεν μπορεί να τον καταργήσει.
«Είναι λανθασμένο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος θέλουν αναδιανομή και φορολόγηση του πλούτου.
Με το «δεν πληρώνω καθόλου φόρους» δεν θα μπορεί το κράτος να σταθεί τα πόδια τους, πρόσθεσε. Χωρίς φόρους δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές, συμπλήρωσε.
(εδώ χάνει τις 3 μονάδες του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις) 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο «εξορθολογισμός» των σχέσεών τους. Πιστεύω στον διακριτό ρόλο -πρόσθεσε- και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.
(Ο διάλογος θα κρατήσει 7-8 εξάμηνα σε πρώτη φάση, μετά θα δοθεί σε μια ομάδα εργασίας να καταλήξει στα συμπεράσματα, μετά σε μια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας και των κομματικών οργάνων θα ετοιμαστεί μια εισήγηση προς τον αρμόδιο υπουργό που θα δει το θέμα από την αρχή και από μηδενική βάση. Εκτιμώμενος χρόνος 39 έτη και 8 μήνες) 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Σε ό,τι αφορά στα ΑΕΙ, χαρακτήρισε το νόμο Διαμαντοπούλου «εκδικητικό για το ελληνικό πανεπιστήμιο» και δήλωσε ότι έχει στόχο να κάνει αλλαγές με διάλογο. Εμείς -δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- έχουμε στόχο να διευκολύνουμε τα πανεπιστήμια να επιβιώσουνε και να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες.
(θα ακολουθηθεί προσαρμοσμένη η προηγούμενη διαδικασία. Εκτιμώμενος χρόνος 99 έτη και 902 λεπτά) 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για κατάργηση των κέντρων κράτησης και δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας.
(Βιομηχανία θα στήσουν οι λαθρέμποροι ψυχών στο Αιγαίο. Μετά κι από αυτή την απάντηση μένει 2 μονάδες πίσω)

ΤΑΙΠΕΔ
«Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μέσω ΤΑΙΠΕΔ θα επανεξεταστούν», προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εκτροφείο σκανδάλων» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στο κόμμα του δεν είναι κρατιστές, πιστεύουν όμως ότι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί (νερό, ηλεκτρισμός) καθώς και κερδοφόροι οργανισμοί, όπως ο ΟΠΑΠ, δεν μπορεί να είναι σε ιδιώτες.
Δεν θα το απαντήσω το «πού θα βρούμε τα λεφτά», για να είναι αυτή μια πραγματικά εναλλακτική συνέντευξη.
(μάλλον τρολάρισμα ήταν αυτό. Το «Λεφτά υπάρχουν» είναι πλέον αξίωμα) 

ΔΑΝΕΙΑ
Δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε για να εφαρμόσουμε το αυτονόητο. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Μέσα από μία διαδικασία ανοικτή για την αδειοδότηση δεν θα χρειαστεί να κλείσει καμία επιχείρηση διότι αυτοί που λειτουργούν ιδιωτικούς σταθμούς θα βάλουν το χέρι στη τσέπη.
(να πιάσουν το κομπολόι βρε κουτά, τι νομίσατε για να ξύσουν τα φρύδια τους;)

ΝΑΤΟ
Τσίπρας για έξοδο από το ΝΑΤΟ: Αυτήν την στιγμή η προτεραιότητα της Αριστεράς της δικής μας, είναι να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, να πάρουμε ανάσα.
(Μέχρι έξοδο προς Λεωφόρο ΝΑΤΟ θα πάμε)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η σχέση της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, μία παραδοσιακή σχέση, τα τελευταία χρόνια ατόνησε. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει γέφυρα φιλίας μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου. Αναγνωρίζουμε όμως και το δικαίωμα του Ισραήλ οι πολίτες του να ζουν με ασφάλεια εντός των συνόρων του. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν κράτος.
(Καταπληκτική απάντηση. Με όλους είμαστε βρε τομάρια που κάνετε τέτοιες ερωτήσεις)

ΑΝΕΡΓΟΙ
"Το πρόβλημα της ανεργίας είναι το εθνικό μας πρόβλημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα κοινωνικά κριτήρια παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος."
(Κι αυτό στις καλένδες. Έχει όμως λύσεις για τα άσπρα πουκάμισα που γαριάζουν στο πλυντήριο) 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τοποθετήθηκε για το θέμα αφοπλισμού της ΕΛΑΣ διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι σε διαδηλώσεις. «Θα αναδιατάξουμε την αστυνομία μετά από διάλογο με τις εκλεγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».
«Εμείς δεν θα φέρουμε τους δικούς μας να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση».
(μετά από αυτή την απάντηση πέφτει κάτω από 20% καθώς δεν θα γίνουν ρουσφέτια. Όσοι κατέβουν στις διαδηλώσεις άοπλοι δεν θα λέγονται αστυνομικοί, αλλά σάκοι του μποξ)

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πλειστηριασμούς ακινήτων. «Εμείς λέμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είπε χαρακτηριστικά.
(Και οι Αρειανοί έλεγαν κάποτε «γεια σου Πολίτη με τη μεγάλη μύτη», αλλά δεν υπήρξε συνέχεια) 

ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ
Χαμός από επικριτικά σχόλια από χρήστες του Twitter οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι ο κ. Τσίπρας απαντά επιλεκτικά

«Καλή η ιδέα για διαδικτυακή (στην αφίσα είχαν ένα θέμα με τη λέξη οι σύντροφοι) συνέντευξη, κακό συνήθειο να εμφανίζεσαι στο γυαλί με τηλεοπτικούς όρους», έγραψε ένας χρήστης σχολιάζοντας τη διαδικασία ενώ άλλος ανήρτησε το σχόλιο: «Αλέξη στο τουίτερ μιλάς. Ξεκόλλα!!!».

Στις πραγματικά «καυτές» ερωτήσεις δεν απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με αυτόν τον τίτλο θα μείνει, αφού νόμιζε ότι τα «πουλάκια» του τουίτερ είναι σαν τα περιστέρια στα Θεοφάνεια. Σταχυολογούμε ορισμένες:
 
Την Περιστέρα γιατί την έχεις αστεφάνωτη; 

Ο Αχιλλέας στο «Μπρούσκο» θα σαπίσει στη φυλακή; 

Θα μας κληρώσετε κανένα μίξερ ή τζάμπα γράφουμε; 

Έφαγα λουκανικόπιτα, κοκ και εκλέρ. Θα τα πάρω στους γλουτούς; 

«Θα κλείσετε φυλακή τα ρομαντικά ακάουντ και τα φάσιον μπλόγκερ; 

Είδα στον ύπνο μου ένα δεκαχίλιαρο, τι σημαίνει; 

Πρόεδρε, να ‘χαν οι καρδιές αμπάρες να κλειδαμπαρώνουν; 

Ποιανού είναι η σειρά να πεθάνει στο game of thrones; 

Πρόεδρε, τη βρήκα στο γραφείο στα 4 με 5 νταγλαράδες. Θεωρείται επαγγελματικό μίτινγκ ή να ανησυχήσω; 

Θα μου στείλεις τον Πορτοσάλτε και τον Πρετεντέρη την Άνοιξη που έχω κλαδέματα και δεν έχω προσωπικό; 

Θα διοριστούν όσοι έχουν τουιτάρει στημένα πάνω από 100 φορές ή τζάμπα κόπος; 

Τα αγγλικά τα βελτίωσες ή ακόμη είσαι σε φάση μι Τάρζαν, γιου Τζέην; 

Μετά την επιτυχία της σημερινής διαδικασίας ο Πρόεδρος πασών των Συνιστωσών και των 15 μελών θα ασχοληθεί εφεξής μόνο με το Facebook. 

-Καλημέρα. Καφέ με τη Ζωή, μετά θα σπάσουμε τα τζάκια. 

-Καλησπέρα. Πολιτική Γραμματεία απόψε. Είμαστε ούλοι, εκτός από τον Στρατούλη 

-Να, εδώ, διαλέγουμε σχέδια για νέα χαρτονομίσματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: