"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Κίνα κάνει. επενδυτική.. απόβαση στη Λατινική Αμερική!

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διοργάνωσε διήμερο φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και οικονομικών προτάσεων μεταξύ της Κίνας και των κρατών της Λατινικής Αμερικής, καταφέρνοντας, προς μεγάλη δυσαρέσ «Απόβαση» στη Λατινική Αμερική πραγματοποιεί η Κίνα, η οποία θα αυξήσει τις απευθείας επενδύσεις της στα 250 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα ποσό που θα επιτρέψει την υλοποίηση πολλών σημαντικών έργων, τα οποία αυτήν τη στιγμή έχουν «παγώσει».


Η συγκεκριμένη δέσμευση ήρθε από τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο, λίγο μετά την ανακοίνωση δανείων για έργα υποδομής και μια ανοιχτή γραμμή πίστωσης ύψους 26 δισ. δολαρίων προς τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με υπουργούς και πολιτικούς ηγέτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. 

Μέχρι τώρα η Κίνα είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε πολύ συγκεκριμένους τομείς στη Λατινική Αμερική και κυρίως στην ενέργεια και στους φυσικούς πόρους. Πλέον φαίνεται ότι η συνεργασία διευρύνεται και το Πεκίνο θα εμπλακεί και σε μεγάλα έργα υποδομής. Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεση της Κίνας να διπλασιάσει τις εμπορικές συναλλαγές με την περιοχή και να τις αυξήσει στα 500 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Το Πεκίνο διοργάνωσε διήμερο φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και οικονομικών προτάσεων μεταξύ της Κίνας και των κρατών της Λατινικής Αμερικής, καταφέρνοντας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, να ανοίξει έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ο Σι Τζινπίνγκ άδραξε την ευκαιρία να εμφανίσει την Κίνα ως έναν μεγάλο επενδυτή, που ενδιαφέρεται μόνο για την οικονομική συναλλαγή, χωρίς να επιζητεί την απόκτηση πολιτικής επιρροής. Ο Κινέζος πρόεδρος είχε ήδη πραγματοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι σειρά επισκέψεων στη Βραζιλία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή, βελτιώνοντας σημαντικά τους δεσμούς -πρωτίστως τους οικονομικούς- με τις χώρες αυτές. Ταυτόχρονα, όμως, όπως εκτίμησε ο Σι Τζινπίνγκ από το βήμα του οικονομικού φόρουμ, «έχει ενισχυθεί και η πολιτική εμπιστοσύνη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: