"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σύντροφοι πήρε μπρος το Νομισματοκοπείο???

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΗ

«Τι εννοείτε; Θα μας διακόψει τη χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αφού δεν προβλέπεται», είπε η Ραχήλ Μακρή κατά τη διάρκεια προεκλογικής τηλεοπτικής εκπομπής και συνέχισε λέγοντας το ήδη γνωστό τοις πάσι: «Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ». 

Οπως καταλαβαίνετε, η λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν τηρήσει τα όσα λέει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους καφέδες στην τρόικα και πολύ της πάει, με τη διακοπή της 5ης αξιολόγησης διότι δεν τα θέλουμε τα 7,5 δισ. της τελευταίας δόσης κ.λπ. είναι να πάρει μπρος το Νομισματοκοπείο! 

Τώρα, όπως είπε και κακεντρεχής συνάδελφος οικονομικός συντάκτης onair σχολιάζοντας, «αυτό σου έκανε εντύπωση; Γιατί εμένα μου έκανε εντύπωση ότι ξέρει ότι υπάρχει… ΕLA».  

Κακίες! Στους ΑΝ.ΕΛ. όπου ήταν πριν από τη μετεγγραφή της με προσωπική μάλιστα παρέμβαση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα -nothing less, παρακαλώ- τέτοιου τύπου λύσεις τις είχαν ψωμοτύρι. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα ακούγαμε κάτι αγλλοελληνικούρες, δείγμα της βαθιάς γνώσης του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. 

Το καταπληκτικό της υπόθεσης όμως είναι ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που τις πιστεύουν κιόλας. Μεταξύ του σοβαροφανούς «Προβλέπεται από τη συνθήκη της ευρωζώνης» και του εντυπωσιακού ELA, που το εκλαμβάνει ο άλλος κάτι σαν «σφραγίδα κύρους», μόνο που εκστομίζεται, το πιστεύει! Πώς το έκανε η Αμερική, σου λέει, και έκοψε χρήμα στην κρίση, έτσι κι εμείς! 

Για την ιστορία πάντως ο μηχανισμός αυτός -Emergency Liquidity Assistance, δηλαδή Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας- ενεργοποιείται, όπως λέει και το όνομά του, σε περιπτώσεις:  Εκτακτης, εξαιρετικής κρίσης.  

Και μέχρι εδώ να δεχτεί κανείς το… έκτακτο.  

Η ενεργοποίηση όμως;  

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA διέπεται από μία αυστηρή απαγόρευση (άρθρο 101, Κανονισμός 3603/93):


Και αποκλείει τη νομισματική χρηματοδότηση Κρατικού Προϋπολογισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Πάμε τώρα στις τράπεζες και για την ακρίβεια στην κάθε κεντρική εθνική τράπεζα η οποία προτίθεται να λειτουργήσει σαν δανειστής έσχατης ανάγκης (lender of lastresort):

Λοιπόν, είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει και την ΕΚΤ και τις άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες για την πρόθεσή της και αν μία εξ αυτών έχει αντίρρηση, γίνεται ψηφοφορία στο Δ.Σ. της ΕΚΤ και χρειάζεται ειδική πλειοψηφία των 2/3 των μελών. 

Με άλλα λόγια, όχι έγκριση αλλά ούτε απέξω από την ΕΚΤ δεν περνάει η απλή σίγουρη λύση ΣΥΡΙΖΑ.


e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: