"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: : Τουριστικό σποτ πρόκληση μέσω του CNN

Δεν σταματούν τις προκλήσεις τα Σκόπια, που καπηλεύονται σε κάθε ευκαιρία το όνομα και τη λάμψη του ονόματος Μακεδονία, προσπαθώντας μάλιστα να το εκμεταλλευθούν εμπορικά, τουριστικά και με κάθε άλλο δυνατό τρόπο. 

«Ελάτε να μοιραστείτε τον ήλιο της Μακεδονίας» προτρέπει σκανδαλώδες τουριστικό διαφημιστικό που παίζεται αυτόν τον καιρό τόσο στο αμερικάνικο όσο και στο ευρωπαϊκό CNN.  

Η συνεχής προβολή του σποτ που καλεί τον κόσμο να επιλέξει τα Σκόπια για τις διακοπές του προκαλεί την οργή των Ελλήνων ομογενών, που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τα ελληνικά σύμβολα να χρησιμοποιούνται με ψευδεπίγραφο τρόπο από τους Σκοπιανούς. 

«Είμαι Μακεδόνας και ζω στη Νέα Υόρκη. Δεν είναι δυνατόν να ανοίγω την τηλεόραση και να βλέπω τους Σκοπιανούς να επικαλούνται τον... ήλιο της Μακεδονίας για να προσελκύσουν τουρίστες. Είναι προσβολή για μας. Η ελληνική κοινότητα είναι εξοργισμένη. Πρέπει κάτι να γίνει» σημειώνει Ελληνας ομογενής που επικοινώνησε με τη «δημοκρατία» για να καταγγείλει το γεγονός. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Σκόπια χρησιμοποιούν τα ελληνικά σύμβολα ως δέλεαρ για τους επισκέπτες. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αγάλματα του... Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διαφημίζονται εκτενώς ως αξιοθέατα των Σκοπίων, θέλοντας, πέραν των εθνικιστικών σκοπιμοτήτων, να «εξαργυρώσουν» το πολύτιμο brand name του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη

Ενα από αυτά είναι και το άγαλμα, ύψους ενάμιση μέτρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τοποθετήθηκε προ τριετίας στο νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο από τα τέλη του 2006 έχει μετονομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: