"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Άπιστη Αλβιών – Η Μ.Βρετανία και η Ευρώπη, ρήγμα ή ρήξη ;

Γράφει ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ

Η περίφημη ρήση του Προέδρου Λυντον Τζονσον για τους λόγους που έπρεπε να συνυπάρξουν συνεργαζόμενοι με ενα δυσάρεστο και στρυφνο Γερουσιαστή ήταν:
“Τον θέλεις μέσα στη Σκηνή και να ουρεί έξω ή εξω απο τη Σκηνή και να ουρεί μέσα;”

Η Μ. Βρετανία κατά την παρουσία της  στην Ευρωπαικη Σκηνή ειναι μέσα αλλα και ουρει μέσα.

Οι διαφωνίες, οι διαφοροποιηςεις και οι ρήξεις ητο ο κανων των σχέσεων της Μ.Βρετανίας με την ΕΕ απο τον καιρό της Θάτσερ μέχρι την κορωνίδα του κ.Κάμερον.

Αυτο ομως δεν ητο κεραυνός εν αιθρία. Οσο και αν η νίκη του ακραίου εθνικιστη κ.Φαραζ πανικοβάλει τον κ. Κάμερον ,ο οποιος δεν διαθέτει βρετανικό φλεγμα,τα αιτία ειναι βαθύτερα. Το ρήγμα έγινε εμφανές όταν το 2003 η Μ. Βρετανία ήταν η μονη Ευρωπαικη Χωρα πλην Πολωνιας που συνεταγη μετα του Μπους υιου στον 2ο πόλεμο του Ιράκ.

Ο πόλεμος αυτος ειχε σαφώς Αγγλοσαξωνικο χαρακτήρα με την υπόλοιπη Ευρωπη εναντίον. Ακολούθησαν τα προβλήματα της οικονομικης Κρίσης ,η  καταρρευση του Βρετανικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος,η σημαντική και συνεχιζόμενη απώλεια εισοδήματος των Βρετανών εργαζομένων και η αύξηση του συνολικού Βρετανικού Χρεους στο ιλιγγιωδες πόσο του 900% του ΑΕΠ ,το περισσότερο απο το οποιο οφείλεται στην κακοδιαχείριση των Βρετανικών Τραπεζων. Έτσι το συνολικό Βρετανικό Χρεος εφτασε το 2013 στα 16,7 τρισεκατομμύρια Ευρώ και αυξάνεται!

Η Μ. Βρετανία ξερει οτι δεν μπορεί να συγκριθεί με καμμιά άλλη Ευρωπαικη Χωρα οικονομικά ,οσο και αν η Τράπεζα της Αγγλίας τυπωνει χρήμα συνεχώς.

Ταυτόχρονα εχει τη Σκωτία με αποσχιστικές τάσεις,τις πηγές ενέργειας της εξαντλημένες σε σημείο που να κάνει εισαγωγές Φυσικού Αεριου και πετρελαίου και το Σιτυ του Λονδίνου να εχει τωρα,εκτός απο τον μόνιμο Αμερικανικό ανταγωνισμό ,να ανταγωνιστεί και την Φραγκφουρτη.


Η Μ. Βρετανία επι πλέον εχει οξύτατα κοινωνικά και φυλετικά προβλήματα. Το συμφέρον της δεν συμβαδίζει ιδιαίτερα με το Ευρωζωνικο συμφέρον και δέχεται την Γερμανική Ηγεμονία πιο δύσκολα απο την Γαλλια. Το κύριο ομως ζήτημα ειναι οτι αυξάνει η αντίληψη του Λαού της οτι το μέλλον της δεν βρίσκεται στην Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Φεντεραλισμος της φαινεται κατι σαν υποταγή σε κατώτερους. Η απειλή του κ. Κάμερον η οποία ,αφου έγινε αιτία για πρώτη φορά να εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής χωρίς ομοφωνία αλλα με την δημοκρατικότερη μέχρι τωρα συνεργασία Κρατων και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,ανέδειξε την Ευρωπαικη πολιτικη χρεωκοπια μιας άλλοτε ισχυρής και σέβαστης Χώρας και έκανε εξοφθαλμη την παρουςα ασημαντότητα της.

Η Ευρωπαικη ολοκλήρωση θα συνεχιστεί απο τον Γιούνκερ ,κυρίως διοτι τα Οικονομικά της Ευρωζώνης το απαιτούν. Η Κρίση ανάγκασε σε ατελές μεν και δυσκαμπτο συντονισμό,αλλα ο συντονισμός λειτούργησε. Το εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον τόσο στην Ουκρανία οσο και στη Μέση Ανατολη διδάσκουν τις Ευρωπαϊκές Χώρες την ανάγκη συσπείρωσης.

Η ακομψη Ιμπεριαλιστική συμπεριφορά των ΗΠΑ προς την Ηπειρωτική Ευρώπη για την οποία η Μ. Βρετανία δεν εχει αντιρρηςεις ,στα πολιτικά , στην καταςκοπια αλλα κυρίως στα οικονομικά θέματα με την κατάχρηση της κυριαρχίας του δολαρίου,αναγκάζει την Ευρωζώνη να συντονιςτεί ακομη περισσότερο.

Η τιμωρία της ΒΝΡ απο τις ΗΠΑ  με πρωτοφανές πρόστιμο (9δις) διοτι συναλλαχθηκε σε δολάρια εκτός ΗΠΑ με το Ιράν με το οποιο τωρα συναλλάσσονται οι Ίδιες  και η επίθεση τωρα στις μεγαλλιτερες Γερμανικές Τραπεζες Commertzbank  οπου συμμετέχει σημαντικά και το Γερμανικό Δημοςιο και η οποία κινδυνεύει έτσι σε καταρρευςη και Deutsche Bank για τον ίδιο λόγο αφήνοντας τις Βρετανικές Τραπεζες στο απυρόβλητο εχει εξαγριώςει την Ευρώπη, σε σημείο που ο Διοικητής της Τραπέζης της Γαλλίας να ζητήσει απεξάρτηση απο το δολάριο,ο Προεδρος τηςTotal να ζητήσει οι πετρελαϊκές συναλλαγές να γίνονται σε Ευρώ και κυρίως ο κ.Ντράγκι να ρυθμίζει ωςτε οι συναλλαγές σε Ευρώ να εκκαθαριζονται εντος της Ευρωζώνης και οχι στις ΗΠΑ

Τα ευρωζωνικα οικονομικά προβλήματα αναγκάζουν τις ευρωζωνικες Χώρες να συνεννοηθούν έστω και σπασμωδικά στην αντιμετώπιση τους.

Σε ολα αυτα οχι μονο η Μ. Βρετανία ειναι εκτός αλλα σε πολλα δυσκολεύει ακομη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό συντονισμό.

Δια των πράξεων και παραλείψεων της η Μ. Βρετανία εχει αυτοτοθετηθει στο περιθώριο της Ευρώπης. Η έξοδος ειναι το αμέσως επόμενο βήμα γιατι το εναλλακτικό ειναι η ασημαντοποιηση της εντός Ευρώπης.

Η έξοδος αυτή ειναι πιθανόν να συμβεί σε αυτή την πενταετία. Ειναι προφανές οτι θα προηγηθεί μια μακρά διαπραγμάτευση και το διαζύγιο θα παρουσιασθεί ως φιλικό.

Η ψυχολογική αποστασιοποίηση της Μ. Βρετανίας απο την Ευρώπη εχει ήδη δημιουργηθεί και η μεγάλη αναζωπύρωση της αταβιστικης βρετανικής ξενοφοβίας των παλαιών κατοίκων της κάνει την βρετανική έξοδο βεβαιοτερη.

Οι συνέπειες της βρετανικής αποχώρησης δεν θα ειναι μονο οικονομικές αλλα βαθύτατα πολιτικές. Οι αλλαγές θα ειναι τεκτονικές.


Η μονη επιλογή της αποσχισθεισθης πλέον Μ. Βρετανίας θα ειναι η σφιχτότερη και ενεργητικοτερη προσκολληση/υποταγή στις ΗΠΑ και η ολοκλήρωση έτσι της μεγάλης Αγγλοσαξωνικης παράταξης.

Οι ΗΠΑ ακολουθώντας την θεωρία Καγκαν ,συζύγου της αμερικανιδος Υφυπουργού Εξωτερικων κας. Νουλαντ ,θεωρούν την Ευρώπη αντίπαλο και τον άξονα Βερολίνου -Μόσχας την πλέον επικίνδυνη εξέλιξη για αυτες. Τα γεγονότα της Ουκρανίας τα οποία εν πολλοίς δημιούργησε και κατευθύνει η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτικη ,επέφεραν ζημιές στον άξονα αυτο,προσωρινές ή μόνιμες θα φανεί στο μέλλον ,και ταυτόχρονα επανεφεραν την αρχή νέου Ψυχρού Πολέμου με την Ρωσία στην Ευρώπη. Η Βρετανική ήταν η ισχυρότερη όλων στήριξη στις θέσεις και πράξεις αυτες των ΗΠΑ .

Η γνωστή θεωρία του Μάκιντερ περί της κρίσιμης μάζας των ενωμενων Ευρασιατικων Κρατών,ουσιαστικά δηλαδή της Ηπειρωτικής Ευρωπης και της Ρωσίας ,και οτι αυτή συνιστά την μείζονα απειλή και αντιπαλότητα για τον Αγγλοσαξωνικο κόσμο,τείνει να γίνει έντονη πραγματικότητα με την απόσχιση της Μ. Βρετανίας απο τηνΕΕ και την μονόπλευρη συμπαράταξη της στο Αγγλοσαξωνικο μπλοκ.

Η αντιπαλότητα αυτή θα αναγκάσει την ΕΕ να επιδιώξει ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των σχέσεων της με την Ρωσία αφ’ενος και την υιοθέτηση μιας σαφώς Ευρωπαϊκής και οχι Ευρώ-Ατλαντικης εξωτερικής πολιτικής.

Οι συνέπειες απο ολα τα παραπάνω ειναι ανυπολόγιστες και πρώτη θα τις υποστεί η Μ. Βρετανία, δεν ειναι ομως ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στη Χωρα που αντιμάχονται τη Βρετανική απόσχιση. Ομως με τις μέχρι τωρα πράξεις της η Μ. Βρετανία εχει καταστήσει την θέση της στην ΕΕ μετέωρη. Υπάρχει χρόνος για να ανατραπεί η παρουσα νομοτέλεια. Δεν διαφαίνεται ομως τέτοια πρόθεση. Και ο Χρόνος τελειώνει…….

Δεν υπάρχουν σχόλια: