Χθες, λοιπόν, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση που πραγματοποίησε εταιρεία για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας και η οποία αξιολόγησε τις ανάγκες σε διοικητικούς υπαλλήλους των 8 πανεπιστημίων που «προσέφεραν» σε διαθεσιμότητα 1.050 υπαλλήλους. Η έκθεση αποφαίνεται πως τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν 4.086 διοικητικούς υπαλλήλους. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ότι δεν χρειάζεται να απολυθεί ουδείς εκ των 1.050.
Πάντως, στον υπουργικό θώκο βρίσκεται πλέον ο κ. Λοβέρδος. Και ο νυν υπουργός θεωρεί ότι η Παιδεία είναι η προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας, έστω και αν αυτό δεν αποδεικνύεται με τις πράξεις του. Ενδεικτικά ο κ. Λοβέρδος υιοθέτησε ασχολίαστη την αναφορά της έκθεσης ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος του δείκτη διοικητικού προσωπικού/φοιτητές είναι της τάξεως του 1,39% ενώ στην Ευρώπη είναι 5,35%. Ως προς το διοικητικό προσωπικό ανά διδακτικό προσωπικό ο ελληνικός μέσος όρος είναι 22% και ο ευρωπαϊκός 140%! Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για εξορθολογισμό των ελληνικών ιδρυμάτων και προσαρμογή τους με στόχο να πλησιάσουν την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, ενώ τα ίδια τα ΑΕΙ αρνούνται να εφαρμόσουν ένα νόμο που έχει εφαρμοστεί στην πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
«Τα ξένα ΑΕΙ λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς και δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ. Αντίστοιχα για τα ΤΕΙ, ο υφιστάμενος εθνικός μέσος όρος διοικητικών υπαλλήλων προς τους ενεργούς φοιτητές είναι ακόμη χαμηλότερος, γεγονός που ενισχύει τη μη δυνατότητα σύγκρισης. Για τον λόγο αυτό και κρίνεται ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί δείκτες μπορεί να ληφθούν υπόψη μόνο μερικώς», λέει η έκθεση, που πολύ κομψά συστήνει να αποφεύγονται οι συγκρίσεις με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, διότι δεν μας συμφέρουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου