"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αθόρυβα, μέσα στον Αύγουστο


H ανακοίνωση είναι τριών ημερών:

«Με αποφάσεις της Κατερίνας Σαββαϊδου και του Γιώργου Μαυραγάνη τοποθετήθηκαν νέοι προϊστάμενοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τους:
  * Παναγιωτόπουλο Νικόλαο του Γεωργίου του κλάδου ΠΕ Εφοριακών και με βαθμό Β' ο οποίος αναλαμβάνει Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚ.
* Μπάκα Ιωάννη του Δημητρίου του κλάδου ΠΕ Εφοριακών και με βαθμό Β΄, ο οποίος αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚ.
* Βλάχο Νικόλαο του Αποστόλου του κλάδου ΠΕ Χημικών και με βαθμό Β΄ ως Προϊστάμενο στη Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚ.
* Γιαλούρη Ειρήνη του Δημητρίου του κλάδου ΠΕ Τελωνειακών και με βαθμό Β' ως Προϊσταμένη στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚ.
Τέλος, ο Γεώργιος Κωστολιάς του Ιωάννη του κλάδου ΠΕ Εφοριακών και με βαθμό Γ΄ αναλαμβάνει Προϊστάμενος Διεύθυνσης στην Περιφερειακή Δ/νση ΣΔΟΕ Αττικής…»



Η μετακίνηση του πρώτου στη λίστα από τη θέση του ως προϊστάμενου της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής είχε επιχειρηθεί άλλες 3 τουλάχιστον φορές ανεπιτυχώς δύο από τον σημερινό υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη. Εναντίον του Παναγιωτόπουλου -ενός υπαλλήλου που του άρεσε να λέει ότι έχει γυρίσει όλα τα νησιά και δεν φοβάται να πάει και σε άλλα- είχαν στραφεί πολλοί από τους ελεγχόμενους με παρεμβάσεις τους απευθείας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου των Οικονομικών είτε και στο ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο αντικαταστάτης του είναι από τη Μεσσηνία και συνδέεται προσωπικά με τον πρωθυπουργό. Αυτό δεν θα είχε μόνο παραπολιτική σημασία αν οι αλλαγές αυτές δεν συνέπιπταν με την αφαίρεση από το ΣΔΟΕ του αντικειμένου των προληπτικών ελέγχων που κάνει τώρα η εφορία. Σε 13.000 ελέγχους, από τις 7/7 ως τις 17/8, το ποσοστό παραβατικότητας των επιχειρήσεων ήταν 13,8% - σχεδόν 3,5 φορές κάτω από τα προηγούμενα χρόνια. Τα σχόλια δικά σας.

Αυτά στο υπουργείο Οικονομικών. 

Στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό του προκατόχου Νίκου Δένδια να δώσει μια νέα σύγχρονη δομή στην αστυνομία. Με λίγα λόγια, ο Νίκος Δένδιας είχε δημιουργήσει τρεις κλάδους (Ασφάλειας, Τάξης, Συνόρων/μετανάστευσης) οι επικεφαλής των οποίων αναφέρονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Έτσι, περισσεύουν «επίπεδα διοίκησης που καταργούνται και αυξάνεται το ποσοστό του κόσμου που είναι «έξω» σε σχέση με εκείνους που είναι «μέσα». Υπήρχε βεβαίως το πρόβλημα ότι σε μία επιχείρηση που θα χρειαζόταν συντονισμός αυτός δεν θα ήταν πάντα εύκολο να περνάει μέσα από τον αρχηγό - πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με επιμέρους ρυθμίσεις.

Οι περισσότεροι αξιωματικοί της αστυνομίας ήταν χολωμένοι με τη νέα δομή που περιόριζε σημαντικά τις πιθανότητα να γίνουν όλοι… στρατηγοί. 

Ο Κικίλιας, αλλά πάνω από αυτόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το γνώριζε. Οπότε η πρώτη δουλειά του Κικίλια ήταν να επαναφέρει την παλαιά δομή και ας είχαν ψηφίσει άλλα στη Βουλή αυτός και οι συνάδελφοί του πριν από μερικές εβδομάδες. Εξαιρετικοί αξιωματικοί έμεναν επικεφαλής δομών χωρίς σώμα αλλά η μουρμούρα σταμάτησε. Ή έτσι νομίζουν. Ήταν κάτι σαν το αντίδοτο στη συνταξιοδοτική ρύθμιση για τους ένστολους.

Βεβαίως για τον απλό πολίτη τίθεται το ερώτημα: 

Aν έτσι συμπεριφέρονται οι μεταρρυθμιστές τότε γιατί να μην ψηφίσω τους αντιμεταρρυθμιστές του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιου άλλου; 

Οι αλλαγές στο ΣΔΟΕ και την αστυνομία, ας σημειωθεί, έγιναν ταυτόχρονα. Τις ήσυχες μέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: