"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Ιστορικό ελληνικό κτίριο στον Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο

Ιστορικό ελληνικό κτίριο στον Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο Θύμα της τελευταία μόδας δημιουργίας ισλαμικών σχολείων στην Τουρκία φαίνεται πως έπεσε ένα ιστορικό ελληνικό κτίριο στην Αρτάκη του Μαρμαρά, το οποίο τον 19ο αιώνα λειτουργούσε ως ελληνικό σχολείο.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, το κτίριο, το οποίο παρέμενε κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια, πρόκειται να γίνει ισλαμικό λύκειο.

Το άρθρο, το οποίο επικαλείται πληροφορίες της εφημερίδας Erdek Turizm, επισημαίνει ότι η τοπική αρχή που ασχολείται με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και οι περιφερειακές αρχές έχουν εγκρίνει ήδη την μετατροπή του ισλαμικού λυκείου, ενώ οι κάτοικοι επισημαίνουν τις εντατικές προσπάθειες που γίνονται για να ανοίξει από την τρέχουσα κιόλας σχολική χρονιά. Άλλοι κάτοικοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν τον κίνδυνο το κτίριο να χάσει την ιστορική του ταυτότητα.

Το κτίριο χτίστηκε το 1879 από τους Έλληνες Αρτακινούς, για να μετατραπεί μετά σε σχολείο για τα παιδιά του χωριού. Στη συνέχεια έγινε σχολείο για ψαράδες, ενώ στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε και ως νοσοκομείο. Μέχρι το 2007, την τελευταία χρονιά λειτουργίας του λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο Ατατούρκ.
 
Σήμερα τα ισλαμικά γυμνάσια και λύκεια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια υποβοηθούμενα από σχετική νομοθεσία, κάτι που προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις υπέρμαχους του εκμοντερνισμού της Τουρκίας. 
 
Στις 25 Αυγούστους πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για την ισλαμοποίηση του κτιρίου.

Πηγή: Greek Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: