"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι BRICS ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τους κανόνες της Δύσης

Πριν από δύο μήνες, οι δείκτες του ρολογιού στο κτίριο του Κογκρέσου στη Βολιβία άρχισαν να κινούνται αριστερόστροφα.


Δεν επρόκειτο για δυσλειτουργία. Το ρολόι έχει σχεδιαστεί ως διαμαρτυρία απέναντι στην κυριαρχία της Δύσης στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η κυβέρνηση της Βολιβίας, η οποία εγκατέστησε το ρολόι τον Ιούνιο, επισημαίνει ότι τα σύγχρονα ρολόγια εξελίχθηκαν από τα ηλιακά ρολόγια και ότι ο ήλιος κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νταβίντ Τσοκουνεχουάκα, παρατήρησε: «Ποιος λέει ότι οι δείκτες του ρολογιού πρέπει να κινούνται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση; Γιατί πρέπει πάντα να υπακούμε;»

Η παράξενη περίπτωση του βολιβιανού ρολογιού δεν θα πρέπει να απορριφθεί ως απλή εκκεντρικότητα.

Μια εξέγερση ενάντια στους παγκόσμιους κανόνες που σχεδιάστηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι καθ' οδόν. Και οι συνέπειές της θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από την πόλη Λα Παζ της Βολιβίας. 

Πριν από περίπου 15 μέρες, οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολάρια και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα αυτή αντανακλά την αγανάκτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, τους δύο οργανισμούς που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον και πάντα διευθύνονται από έναν Ευρωπαίο και έναν Αμερικανό. Παρά το γεγονός ότι οι BRICS αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής, παίρνουν μόνο το 10,3% των ψήφων στο ΔΝΤ. Η τράπεζά τους θα έχει την έδρα της στη Σανγκάη.

Η επιθυμία των χωρών BRICS και των Βολιβιανών να ξαναγραφτεί το βιβλίο των παγκόσμιων κανόνων προέρχεται από την ολοένα αυξανόμενη ισχύ των δυτικών θεσμών για τη διαμόρφωση του κόσμου και την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες.  

Την τελευταία εβδομάδα η Αργεντινή οδηγήθηκε σε νέα χρεοκοπία, ύστερα από μια δυσμενή απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ, δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας μετά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ με τις οποίες περιορίζεται η πρόσβασή τους στις δυτικές αγορές κεφαλαίων. Την ίδια εβδομάδα, επίσης, η Ινδία απέρριψε μια νέα εμπορική συμφωνία διευκόλυνσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι οι πλούσιες χώρες της Δύσης την είχαν προσαρμόσει στα δικά τους συμφέροντα. «Φουντώνει» λοιπόν πλέον η συζήτηση για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να ασκούν τον έλεγχο στα πάντα, από το Διαδίκτυο μέχρι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική επιρροή δείχνουν ότι οι αλλαγές στη θεσμική εξουσία είναι λογικές ή ακόμη και αναπόφευκτες. 

 Γιατί πρέπει να καθορίζουν οι Αμερικανοί τους κανόνες για το Διαδίκτυο, όταν η μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ιντερνετ πραγματοποιείται εκτός ΗΠΑ; 

Γιατί θα πρέπει το δολάριο να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όταν δεν αποτελούν πλέον οι ΗΠΑ τον αδιαμφισβήτητο πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας; 


Τελικά, η μόνη πειστική απάντηση της Δύσης στα ερωτήματα αυτά θα είναι να αποδείξει ότι, ενώ πολλοί παγκόσμιοι θεσμοί έχουν τις ρίζες τους στις δυτικές κοινωνίες, συνεχίζουν να λειτουργούν προς το συμφέρον όλου του κόσμου. Ευτυχώς, είναι θετικό το γεγονός ότι στις χώρες της Δύσης υπάρχουν ισχυρά και ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που είναι σε θέση να ενεργούν ξέχωρα από το κράτος. Είναι εξίσου σημαντικό ότι παρότι σύσσωμη η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, οι πλούσιοι Ρώσοι συνεχίζουν να ανανεώνουν τη βίζα τους για τη Βρετανία και να εκδικάζουν τις διαφορές τους στα βρετανικά δικαστήρια.

Αλλά αν οι υπόλοιπες χώρες κρίνουν ότι η Δύση καταχράται τη θεσμική της εξουσία, για παράδειγμα με υποκλοπές μέσω του Διαδικτύου, με επιβολή αυθαίρετων οικονομικών κυρώσεων κ.λπ., τότε ενδέχεται να κινηθούν σταθερά προς τη δημιουργία εναλλακτικών θεσμών και να ανακατευθύνουν την «καλωδίωση» του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης, ώστε να μην περνά πλέον μόνο μέσα από τα δυτικά κανάλια. Για την ώρα πάντως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία δεν είναι ακόμη σε θέση να αμφισβητήσουν την ευρωστία της δυτικής νομοθεσίας και διακυβέρνησης.  

Οσο λοιπόν η Δύση θα προστατεύει την ακεραιότητα των οργάνων της, τα ρολόγια του κόσμου θα συνεχίσουν να χτυπούν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: