"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Ερχεται το φθινόπωρο με τα δημοψηφίσματα



Μπήκαμε στην τελική ευθεία, πέντε βδομάδες πριν απ' το δημοψήφισμα της 18.9 με ερώτημα την απόσχιση της Σκωτίας από τη Βρετανία, και φαίνεται πλέον ότι ο χάρτης των βρετανικών νησιών μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει.


Στις 6 Αυγούστου στη Γλασκώβη δόθηκε η πρώτη από σειρά ντιμπέιτ που οργανώνει το σκωτσέζικο BBC.  Ακολουθουν ακόμη τέσσερις μονομαχίες, στις 12.8 στο Ινβερνές, στις όχθες του Λοχ Νες, μετά στις 26.8 στο Εδιμβούργο, 3.9 στο Αμπερντίν και 14.9 στο Στέρλινγκ.


Στη Γλασκώβη, λοιπόν, κοντραρίστηκαν ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ και ο Αλιστερ Ντάρλινγκ, βουλευτής των Εργατικών από το Εδιμβούργο, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν και σήμερα αρχηγός της καμπάνιας «Καλύτερα μαζί» (Better Together, με τίτλο που θυμίζει χαζοτράγουδο).


Οπως ήταν αναμενόμενο, αφού ο Ντάρλινγκ πέρασε κυρίως από οικονομικά υπουργεία, η συζήτηση ήρθε περισσότερο γύρω από το νόμισμα και τις οικονομικές προοπτικές, που δεν ήταν καθόλου το φόρτε του Σάλμοντ. Υπάρχει άλλωστε και μια εμμονή της σκωτσέζικης πλευράς ως προς τη διατήρηση της αγγλικής λίρας, που εύκολα εξελίχθηκε στο αδύνατό τους σημείο.  

Η λίρα Σκωτίας, μιας χώρας με πετρέλαια, αλιεία και τουριστική βιομηχανία, δεν θα είχε λόγο να είναι αδύναμο νόμισμα, αλλά και όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα έκαναν εύκολη την είσοδό της στην Ευρωζώνη χωρίς να αναμένονται μνημόνια. 

Ο Σάλμοντ αμόλησε πυροτεχνήματα όπως ότι η λίρα ανήκει στη Σκωτία όσο και στην Αγγλία, δίχνοντας στην καλύτερη περίπτωση αδιάβαστος, στη χειρότερη ανέτοιμος και στην ακόμη χειρότερη ασόβαρος.


Η πλευρά του Ντάρλινγκ, στο μεταξύ, έριξε πολύ τρέξιμο και για συλλογή υπογραφών από σελέμπριτις, αυτό που είναι μόνιμη πληγή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κάθε χώρας. Ενώ η πλευρά του «Ναι» αρκέσθηκε σε περσόνες σκωτσέζικης καταγωγής, όπως ο σερ Σον Κόνερι και η Ανι Λένοξ, οι «Καλύτερα μαζί», έχοντας πάρει ήδη και ένα εκατομμύριο λίρες από την Σκωτσέζα Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και έχοντας και τη σκωτσέζικη υπογραφή του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, μάζεψαν μια τεράστια λίστα, κυρίως από Αγγλους, που άρχιζε από τον νομπελίστα αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ και τον γνωστό μας από τα ντοκιμαντέρ σερ Ντέιβιντ Ατενμπόροου, περνούσε από καλλιτέχνες όπως η ντέιμ Τζούντι Ντεντς, η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ και ο σερ Κλίφ Ρίτσαρντ και κατέληγε στον χάλκινο ολυμπιονίκη και γενικώς τι-βι περσόνα Τομ Ντέιλι.


Πριν από το ντιμπέιτ της Γλασκώβης, η αναλογία ήταν 56/44 υπέρ του «Οχι» και μετά το ντιμπέιτ ακριβώς ίδια ήταν τα ποσοστά υπέρ του Ντάρλινγκ ως νικητή. Δώδεκα μονάδες είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν χωρίς αλλαγή στρατηγικής.


Εδώ γεννάται και ένα ερώτημα ως προς το τάιμινγκ του δημοψηφίσματος:


Αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, το αργότερο το 2017 και ίσως αρκετά νωρίτερα, θα γίνει το δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., γιατί η παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Σκωτία έσπευσε να κάνει δημοψήφισμα; 

Αν φύγει από την Ευρώπη ολόκληρη η Βρετανία, η Σκωτία θα ξανακάνει δημοψήφισμα για να μείνει εκείνη στην Ευρώπη; 

Μήπως όντως η πολιτική της ηγεσία είναι ασόβαρη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: