"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: 12.000 τζιχαντιστές από 50 "Δυτικές" χώρες πολεμουν σε Ιρακ και Συρία


Το νούμερο από μόνο του σοκάρει και αυτομάτως... «παγκοσμιοποιεί» τη νέα τζιχαντιστική απειλή, που ρίχνει πλέον βαριά τη σκιά της πάνω από όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά και μεγάλο μέρος του Δυτικού Κόσμου.



Περίπου 12.000 τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν επισκεφθεί τη Συρία τα τελευταία τρία χρόνια, από τον Μάρτιο του 2011 οπότε ξεκίνησε ο εμφύλιος και μετά. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτιμάται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ. Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί που έχουν επιστρέψει πίσω στις πατρίδες τους στη Δύση, μεταφέροντας... τεχνογνωσία και στόχους.


Η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ξυπνάει πλέον από τον γεωπολιτικό «λήθαργο» (που επέτρεψε την εξάπλωση του ISIS), για να αντιμετωπίσει όψιμα τον εφιάλτη της νέας ισλαμικής απειλής που «ξεπερνά όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα». «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 12.000 μαχητές στη Συρία από τουλάχιστον 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 Αμερικανών που επισκέφθηκαν τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, ενώ περίπου την ίδια ώρα, στο Πεντάγωνο, οι επικεφαλής της αμερικανικής πολεμικής μηχανής έκρουαν κι αυτοί τον κώδωνα του κινδύνου.


«Αυτή η οργάνωση ξεπερνά όσα γνωρίζαμε. Είναι τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα», τόνισε αναφερόμενος στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (του γνωστού ως ISIS ή IS) ο Αμερικανός υπουργός Aμυνας Τσακ Χέιγκελ.



Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η δήλωση του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος υπογράμμισε με τρόπο απερίφραστο αυτό που πολλοί στη Δύση δεν ήθελαν μέχρι πρότινος να παραδεχθούν: ότι για να εξουδετερωθεί το ISIS θα πρέπει η Δύση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση έχει τα αρχηγεία και τις βασικές υποδομές της. 

Η κατάσταση στη Συρία είναι άλλωστε τραγική. Περισσότεροι από 191.369 άνθρωποι έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ενώ οι τζιχαντιστές ελέγχουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας και μετρούν πολλές στρατιωτικές νίκες σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ.

Το πλάνο, όπως το είχε αρχικά στο μυαλό της η κυβέρνηση Ομπάμα, ήταν να πραγματοποιηθεί μια βραχυπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση εντός των συνόρων του Ιράκ. Υπό το βάρος ωστόσο των τελευταίων εξελίξεων πολλαπλασιάζονται πλέον οι φωνές στην Ουάσιγκτον που μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο επέκτασης των αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών και στο έδαφος της Συρίας.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα αποτελούσε μεγάλη στροφή για τη Δύση, η οποία από εκεί που ήταν έτοιμη να ανατρέψει τον Ασαντ, τώρα καλείται να πολεμήσει στο πλευρό του ενάντια στους τζιχαντιστές. Υπενθυμίζεται πως τον Ασαντ μέχρι στιγμής τον στηρίζουν μόνο η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ.

«Κάποιες φορές αναγκάζεσαι να αναπτύξεις σχέσεις με ανθρώπους που είναι κακοί προκειμένου να ξεφορτωθείς ανθρώπους που είναι ακόμη χειρότεροι», σχολιάζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος των Bρετανών Τόρις στους «Financial Times».


Ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Αλεν, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από το 2011 έως το 2013, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να κινηθεί γρήγορα και να καταστρέψει συνολικά το ISIS.

«Δεν έχουμε λάβει επί του παρόντος κάποια απόφαση για πρόσθετες επιχειρήσεις, αλλά δεν θα περιοριζόμασταν από γεωγραφικά σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Μπεν Ρόουντς, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ομπάμα σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος δείχνει έτσι να ανοίγει ένα παράθυρο για χτυπήματα των Αμερικανών και στη Συρία.

Παρόμοιες απόψεις ακούγονται πλέον και στη Βρετανία. Ο λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, πάλαι ποτέ αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και πρώην σύμβουλος του Κάμερον, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δύο πράγματα: να αρχίσει και αυτή να βομβαρδίζει το Ιράκ στο πλευρό των Αμερικανών και παράλληλα... να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ασαντ στη Συρία, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στο ISIS. Την άποψη του Ντάνατ δείχνουν να συμμερίζονται πλέον και αρκετά κορυφαία στελέχη των Τόρις, καθώς και ολοένα περισσότεροι Βρετανοί πολίτες. Συγκεκριμένα το 43% των Βρετανών λέει πλέον «ναι» σε βρετανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

ΤΟ ISIS Η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση με περιουσία 2 δισ. δολάρια

Η οργάνωση του ισλαμικού κράτους-χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία (του γνωστού με το ακρωνύμιο ISIS ή IS) ξεχωρίζει πλέον ως η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Στα ταμεία της υπολογίζεται πως βρίσκονται σήμερα πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, προερχόμενα κυρίως από λαθρεμπόριο πετρελαίου και αρχαιοτήτων, εκβιασμούς, λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, πωλήσεις σκλάβων σε δουλοπάζαρα αλλά και... δωρεές.
 
Πετρελαιοπηγές
Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση έχει στην κατοχή της πλέον μια σειρά από πετρελαιοπηγές που λέγεται πως της αποφέρουν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε έσοδα.
Παράλληλα, σε όλες τις πόλεις που ελέγχει το ISIS οι ντόπιοι επιχειρηματίες πλέον πληρώνουν χαράτσι που καταλήγει στα ταμεία της οργάνωσης.
Να σημειωθεί επίσης πως όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη τον περασμένο Ιούνιο, έβαλαν ταυτόχρονα στην τσέπη και τα περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια που φυλάσσονταν στην τράπεζα της πόλης.
 
Δωρεές
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι τζιχαντιστές δέχονται και δωρεές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιέζει επί του παρόντος τις κυβερνήσεις σε Κατάρ,
Τουρκία και Σαουδική Αραβία να λάβουν πρόσθετα μέτρα ενάντια στο ISIS, ειδικά στο μέτωπο της ροής δωρεών και πόρων προς τους τζιχαντιστές, οι οποίοι λέγεται πως ενισχύονται οικονομικά από διάφορα σκοτεινά κέντρα της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: