"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εφοριακοί κι ασπρόρουχα - Τα σώβρακα και το νου σας!


Μια προσεκτική ανάγνωση των ειδήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο εφοριακός θα μπαίνει στο σπίτι και θα ανοίγει το συρτάρι με τα ασπρόρουχα. Εκεί, ανάμεσα στους στηθόδεσμους και τις καλτσοδέτες θα αναζητεί το μαύρο χρήμα, τα αδήλωτα έσοδα. 

Αν ο εφοριακός είναι φετιχιστής, θα έχει όλη την άνεση να παίξει με τα ευρήματα: δεν θα παρίσταται εισαγγελέας στον έλεγχο. 

Τούτη η εικόνα προκύπτει από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους η οποία υποστηρίζει ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στα σπίτια για ελέγχους που αποσκοπούν στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων. 

Αρκεί εισαγγελική εντολή χωρίς να απαιτείται η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.

Δεν είναι η πρώτη ευφάνταστη ιδέα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί κι άλλες που αποτυπώνουν την απόγνωση του υπουργείου Οικονομικών. Να θυμηθούμε μια τέτοια, που προ ολίγων ετών ευελπιστούσε να εντοπίζει φοροκλέφτες στο δρόμο. Είχε ανακοινωθεί ότι οι ελεγκτές θα σταματούσαν πολυτελή αυτοκίνητα στην άσφαλτο και με τη βοήθεια λάπτοπ θα ξετίναζαν τις δηλώσεις εισοδήματος και θα έβρισκαν μέσω δορυφόρου τα τεκμήρια της κρυφής τρυφηλότητας. Βεβαίως η νέα ιδέα, για ελέγχους στα σπίτια, είναι πιο περίπλοκη καθώς απειλεί οιονεί την ιερότητα της κατοικίας, το άσυλο που προστατεύεται από το Σύνταγμα.  

Οι υπάλληλοι της Εφορίας αποκτούν το δικαίωμα να εισβάλλουν σε οικίες και επαγγελματικές έδρες, όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να πάρουν μετρητά ή να κατασχέσουν άλλα αντικείμενα για την είσπραξη οφειλομένων
 
Ας μην παρασυρθούμε από τη χαρά για μελλοντική δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους. Φυσικά και πρέπει να ευρεθεί τρόπος να πληρώνουν όλοι το μερίδιό τους για τη συντήρηση του κράτους, φυσικά πρέπει να ελέγχονται οι μεγάλες επιχειρήσεις απροειδοποίητα αλλά ας μην ξεχάσουμε τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, τις αρχές εκείνες που καθιστούν ένα κράτος πολιτισμένο.

Το δικαίωμα δημοσίων υπαλλήλων να μπαίνουν σε μια κατοικία και να ψαχουλεύουν πιθανώς να φέρει κάποια οικονομικά αποτελέσματα. Θα βρουν δεσμίδες χαρτονομισμάτων κάτω από στρώματα, θα εκτιμήσουν πίνακες ζωγραφικής και θα τους ξεκρεμάσουν από τους τοίχους, θα απαλλοτριώσουν  ρουμπίνια και μαργαριτάρια.  
 
Αραγε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή η είσπραξη των χρωστούμενων, δικαιολογεί την κατάργηση ενός θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος, του ασύλου κατοικίας;  
 
Σε καμία περίπτωση. Τα φραγκοδίφραγκα της ιστορικής συγκυρίας δεν αναιρούν τις βασικές αρχές  της Δημοκρατίας.  

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του ζητήματος και στέλνει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί. Μέχρι να αποφανθεί οι φορολογούμενοι θα έχουν όλο το χρόνο να τακτοποιήσουν τις ντουλάπες τους ώστε να μην φανούν ανοικοκύρευτοι σε πιθανή έφοδο. (Τα σώβρακα και το νου σας). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: