"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αλήθεια, δεν ήταν ψηφοθηρική η επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιο Όρος;


Παρακολουθώ τη διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα από την τοποθέτησή του στην κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος του οποίου οι γραμμές και το πρόγραμμα ήταν κοντά στα προσωπικά πολιτικά μου “πιστεύω” από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μετά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, απογοητεύτηκα οικτρά.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -μετά και τις τελευταίες εθνικές εκλογές- έχει μετασχηματιστεί σε κόμμα εξουσίας και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει αιφνιδίως (αλλά δικαιολογημένα) προφίλ, δεν μπορώ να κατανοήσω επ’ ουδενί την κίνησή του να επισκεφτεί το Άγιο Όρος, δεδομένων των τόσο ξεκάθαρων θέσεών του απέναντι στην Εκκλησία.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, στη θέσπιστη συμφώνου συμβίωσης, συζήτηση για το άβατο στις Μονές του Αγίου Όρους κλπ. Η δε Κοινοβουλευτική Ομάδα του αποχωρεί στον θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, κατά την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής.

Άκουσα ότι η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την άφιξή του στην Αθωνική Πολιτεία ήταν: «Όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Άγιον Όρος αδικεί τον εαυτό του. Και εμείς δεν θέλαμε να είμαστε αδικημένοι». Η δήλωση – εξήγηση, προσωπικά δεν μου αρκεί, αλλά και μου προξενεί απορία για το αν το παραπάνω επιχείρημα αρκεί για τους Άγιους Πατέρες Μοναχούς. Κατόπιν διάβασα ότι, κατά την επίσκεψη, η Ιερά Κοινότητα έδειξε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα μεγάλη εκτίμηση καθώς και ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που τους παρείχε στο ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισής τους. Όπως και για το γεγονός ότι θα επισκεπτόταν τα μεγάλα έργα που είχαν χρηματοδοτήσει η ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Τώρα μάλιστα…

Έμαθα, ακόμη, ότι πριν από το δείπνο δεν υπήρξε προσευχή. «Μα είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκα… Δείπνο στο Άγιο Όρος χωρίς να προηγηθεί η προσευχή;  

Κι όμως, κάποιοι έσπευσαν να ενεργοποιήσουν κάποιο πρωτόκολλο
Το επιχείρημα, αυτή τη φορά, είναι ότι το δείπνο δεν ήταν επίσημο, αλλά ημιεπίσημο, αφού ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η επίσκεψή του ήταν… ημι-ιδιωτική.

Δεν σπεύδω να προδικάσω τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μείζονα ζητήματα, βασικός ρυθμιστής των οποίων -κακώς- παραμένει η Εκκλησία.

Θα ρωτήσω, όμως:

- Συνεχίζει να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ την άμεση λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών;

- Απηχεί τη θέση του η τοποθέτηση της Ρένας Δούρου, τον περασμένο Μάρτιο, ότι το κόμμα δεν προσβλέπει σε μονομερή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους;

Και αφού ρώτησα, ας εκφράσω και την αίσθησή μου: H επίσκεψη του «άθεου» Τσίπρα στο «περιβόλι της Παναγιάς» μυρίζει εκλογές…

*Follow on Twitter: @VagLiak

Δεν υπάρχουν σχόλια: