"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο πρωτογονισμός της Αριστεράς

Πώς τα φέρνει η ζωή: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ... σκανδάλισε τους πιστούς του επειδή επισκέφθηκε το Αγιον Ορος 



Η επίσκεψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγιον Ορος ήταν μια από τις πολλές αφορμές για να διαπιστώσει κάποιος πόσο πίσω πολιτικά, πνευματικά, πολιτισμικά και συναισθηματικά βρίσκεται σεβαστό κομμάτι της ημεδαπής Αριστεράς. 


Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για τις μελαγχολικές σκέψεις, δηλώνοντας: «Λένε πολλοί ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Αγιον Ορος αδικεί τον εαυτό του. Εμείς λοιπόν, επειδή δεν θα θέλαμε να είμαστε άλλο αδικημένοι, ήρθαμε στο Αγιον Ορος. [...] Πιστεύουμε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά».

 

Αυτό που κατάλαβε από το Αγιον Ορος ο κ. Τσίπρας είναι ο τόπος. Οχι ο τρόπος.  


Είδε το Αγιον Ορος σαν αξιοθέατο, όχι σαν σύμβολο επικοινωνίας με τον Θεό. Το Αγιον Ορος είναι μια «πολιτιστική κληρονομιά», όπως ένα θέατρο, ένα μουσείο, μια κρατικά επιχορηγούμενη ορχήστρα


Ακόμα και η δήλωσή του, που είχε στόχο την επίδειξη ευμένειας προς τους μοναχούς, είχε έντονο το εγωιστικό στοιχείο: «Δεν θα θέλαμε να είμαστε άλλο αδικημένοι». Αυτά δεν σημαίνουν ότι είχε κακή προαίρεση απέναντι στους μοναχούς ή στις μονές. Κάθε άλλο!

 

Οι δυνατότητες και η Παιδεία του χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται ο κ. Τσίπρας είναι περιορισμένες και υπολείπονται σε καλλιέργεια και βάθος ακόμα και από την πιο αξιοπερίεργη και αρχαϊκή εκδοχή της Δεξιάς. Με την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Αγιον Ορος αναδείχθηκαν το πολιτισμικό έλλειμμα και η έλλειψη κατανόησης της ζώσας ελληνικότητας που κατατρύχουν την παράταξή του.
 

Η ανάγνωση των αντιδράσεων των οπαδών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος τον βαθμό του πρωτογονισμού που διέπει τις ψυχοσυνθέσεις των ζηλωτών του μηδενισμού. Η επίσκεψή του φάνηκε τόσο αξιοπερίεργη, τόσο εξωφρενική (και για πολλούς προκλητική) λες και πρόδωσε το «ιερό δόγμα» του μηδενισμού και «προσκύνησε είδωλα» ξένα στο... εκκλησίασμα της Αριστεράς.

Ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών καμώνονται τους ελευθερόφρονες και εξανίστανται οποτεδήποτε κάποιος χριστιανός εκφραστεί αρνητικά εναντίον άλλης θρησκείας, ορισμένοι δεν παρέλειψαν να ειρωνευτούν, να σαρκάσουν και να διατυπώσουν παντί τρόπω την απέχθεια και την περιφρόνησή τους στα ιερά της χριστιανοσύνης. 
 
 
Είναι καλό από καιρού εις καιρόν να συμβαίνουν τέτοια, για να καταλαβαίνουμε τι είδους άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ο Θεός να τους βοηθήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: