"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ: Τίμησαν οθωμανό κατακτητή εντός της ελληνικής επικράτειας…


Σε ένα χωριό του Νομού Ξάνθης, το Ωραίο, ο τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ, σε μια από τις τελευταίες προγραμματικές του δράσεις πριν αποχαιρετήσει το πόστο του στην οδό Ιώνων και εγκατασταθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, εγκαινίασε μαζί με τον γνωστό συρφετό μια βιβλιοθήκη…
 

Αυτό το… πνευματικό στέκι της νεολαίας έγινε προς τιμήν, σύμφωνα με τον Σενέρ, του οθωμανού στρατηγού Γκαζί Εβρενός.
 


Στη φιέστα του Ωραίου, την οποία δημοσιοποίησε ο ίδιος ο τούρκος πρόξενος στο τουίτερ με φωτογραφίες και σχόλια, συμμετείχαν ο ψευδομουφτής, «δημοσιογράφοι», εκπρόσωποι του DEB και παράνομων συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και φυσικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει μια ιδιότυπη εμμονή με τον τούρκο πρόξενο και κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του…
 

Το ερώτημα, βεβαίως, που τίθεται, είναι ποιο είναι αυτό το ιστορικό πρόσωπο.  


Στη Βικιπαιδεία αναφέρεται: «Ο Γαζή Αχμέτ Εβρενός (Gazi Evrenos Beg ή Hadji Gazi Evrenos), γνωστός και με τα ονόματα Εβρενέζ, Εβρενός, Αβρανέζης, Βρανέζης, Βρενέζ, Βρενέζης ή Βρενές (1288-17 Νοεμβρίου 1417) ήταν οθωμανός στρατηγός απόγονος του γνωστού, ελληνικής καταγωγής, οίκου των Evrenos Ogullari, ισλαμικού κλάδου των Ουρανών. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο (σημερινό Μπαλίκεσιρ, Balikesir) της Τουρκίας και πέθανε στο Γενιτζέ-ι-Βαρντάρ (Yenice-i- Vardar (σημερινά Γιαννιτσά).
Το πραγματικό του όνομα ήταν Εβρενόζ (εκ του «Ουρανός»), αλλά μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών αναφέρονταν και ως Εβρενέζ ή παρόμοια ονόματα. Υπηρέτησε στον οθωμανικό στρατό από το 1359. Γνώρισε πολύχρονη σταδιοδρομία ως στρατηγός και διακρίθηκε υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Σουλεϊμάν Πασά (γιου του σουλτάνου Ορχάν) και των σουλτάνων Μουράτ Α΄, Βαγιαζή Α΄ και Σουλεϊμάν Τσελεμπή. Συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες των Οθωμανών. Κατέκτησε τη βυζαντινή Θράκη και Μακεδονία, ενώ κατέκτησε την Κόρινθο το 1397.

 


Οι βυζαντινοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τον Εβρενό. Ο αυτοκρατορας Μανουήλ Β΄ αναφέρει σε γραπτό του έργο, το 1409, ότι ο Εβρενός ήταν αιμοβόρος, με «απαράμιλλη» έχθρα για τους χριστιανούς.
 


Αυτός ο… αιμοβόρος Οθωμανός, λοιπόν, τιμήθηκε εντός της ελληνικής επικράτειας και κανείς (από αυτό που συνεχίζουμε να αποκαλούμε «συντεταγμένη Πολιτεία») δεν διανοήθηκε ούτε καν να... αντιδράσει.

 


Γεγονός όμως είναι ότι «η συντεταγμένη Πολιτεία»… «δεν δικαιούται διά να ομιλεί» και φυσικά ούτε καν να σκέφτεται στην προκειμένη περίπτωση κι αυτό διότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο Πολιτισμού εγκαινίασε το ανακαινισμένο –με κονδύλια από το ΕΣΠΑ…– Μαυσωλείο του Γκαζί Εβρενός Μπέη, στην πόλη που πέθανε, στα Γιαννιτσά, μια τελετή που είχαν συνδιοργανώσει –και στην οποία είχαμε αναφερθεί από αυτή εδώ τη στήλη εκτενώς– ο Δήμος Πέλλας και η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης μαζεύτηκαν οι γνωστοί-άγνωστοι κι έκαναν το παιχνιδάκι τους κάτω από τη μύτη της Ελληνικής Πολιτείας


Στην περίπτωση του μαυσωλείου όμως στα Γιαννιτσά, η Πολιτεία ήταν παρούσα, τόσο στην αναστήλωση του μνημείου όσο και στην τελετή των εγκαινίων.
 


Εκτός, φυσικά, από τον τούρκο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκίν, παραβρέθηκαν ο διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του έργου και δήλωσε πως «το υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωση των μνημείων της οθωμανικής περιόδου» (…), η διευθύντρια του τομέα Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Νικολέτα Βαλάκου, η διευθύντρια του τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση, ο δήμαρχος των Γιαννιτσών Γρηγόρης Στάμκος, τοπικοί παράγοντες και απλός λαός.
 

(Την Ιστορία πρέπει να τη σεβόμαστε και να την τιμούμε, αλλά εφόσον, αμετάκλητα, συμφωνήσουμε πως πρόκειται για Ιστορία…). Και πέραν αυτού θα πρέπει να σέβεται και η Άγκυρα τη δική μας ιστορία και να μην κρατάει κλειστή τη Σχολή της Χάλκης και τόσα άλλα κέντρα του Ελληνισμού στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: