"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αντί για το τσιρότο, έκοψε το δάχτυλο βρέφους 5 μηνών !


Δύο μεγάλα μαύρα μάτια ενός κοριτσιού μόλις πέντε μηνών κοιτούσαν απορημένα.  Τι να ρωτούσαν άραγε; 

Προφανώς το αν τον πόνο που ένιωσε προχθές το μεσημέρι θα τον ένιωθε αν δεν ήταν Τσιγγάνος. Γιατί το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι κανόνας να προβαίνει στην ιατρική πράξη της αφαίρεσης του ορού από το χέρι ενός βρέφους πέντε μηνών μια μαθήτρια της μέσης τεχνικής σχολής νοσηλευτριών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ή αν αυτό συμβαίνει μόνο στα παιδιά ενός κατώτερου θεού, τα Τσιγγανάκια.
Ακρωτηριασμός
Το αποτέλεσμα πάντως ήταν η μαθήτρια, κόβοντας τα τσιρότα που κρατούσαν την πεταλούδα της αντιβίωσης στο χέρι του παιδιού με «μια ψαλίδα», να ακρωτηριάσει την πρώτη φάλαγγα του μικρού δαχτύλου του βρέφους.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Εισήχθη στην παιδιατρική κλινική, όπου και παρέμεινε μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Το μεσημέρι από τους γιατρούς δόθηκε εξιτήριο και η νοσηλεύτρια, σύμφωνα με τη μητέρα που ήταν παρούσα, έδωσε εντολή στη μαθήτρια της νοσηλευτικής σχολής να αφαιρέσει την πεταλούδα. Αποτέλεσμα ήταν το προαναφερθέν τραγικό γεγονός. Το οποίο όμως έγινε προσπάθεια να αποκρυβεί.

Το κομμένο μέλος πετάχτηκε και το δάχτυλο του παιδιού δέθηκε. Λίγη ώρα αργότερα, οι γονείς διαπίστωσαν ότι το χέρι του παιδιού αιμορραγούσε και επέστρεψαν στο νοσοκομείο, όπου και το παιδί μέχρι και χθες νοσηλευόταν σε θάλαμο της χειρουργικής κλινικής.

Από τους γονείς κατατέθηκε μήνυση, πλην όμως η μαθήτρια δεν συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτόφωρου και η Αστυνομία δεν μπορούσε να τη βρει! Το νοσοκομείο με τη σειρά του, με επίσημη ανακοίνωση , εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, απέκρυψε όμως το γεγονός ότι η ιατρική πράξη έγινε από αναρμόδιο άτομο, το οποίο μάλιστα πέταξε το κομμένο κομμάτι του δάχτυλου χωρίς να απευθυνθεί σε γιατρό.


Από μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου διατάχθηκε διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παραλείψεις και ευθύνες προσωπικού - από τον εκτελούντα πάντως χρέη διοικητή (το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν διαθέτει διοικητή λόγω παραίτησης του προηγουμένου) δεν έγινε καμία δήλωση γιατί, όπως υποστήριξε, «η δημοσιότητα τέτοιων θεμάτων θίγουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο νοσοκομείο»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: