"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πανάκριβα ενοίκια για κτίρια από τη Βουλή


Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κοστίζει για τον φορολογούμενο πολίτη το «real estate» στο οποίο έχουν επιδοθεί διαχρονικά οι ηγεσίες του Ναού της Δημοκρατίας. Στόχος της δραστηριότητας αυτής, όπως λέγεται, είναι να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, να εξυπηρετηθούν με γραφεία οι βουλευτές της επαρχίας, αλλά και να βρουν στέγη οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές - που είναι στην πλειονότητά τους γνωστοί για την εμμονή τους να διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Καναλιού της Βουλής, ή και για να δημιουργηθούν χώροι εκθεσιακοί!

Ο «χορός» των δαπανών άρχισε προ κρίσης, όταν αυτά που σήμερα χαρακτηρίζονται προκλητικές «πολυτέλειες», θεωρούνταν απλή καθημερινή «ανάγκη» του ελληνικού Κοινοβουλίου για την αναβάθμιση της λειτουργικότητάς του. Μοιάζει, ωστόσο, να συνεχίζεται και σήμερα, σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης και στη σκιά συζητήσεων για επιμέρους μικροεπιδόματα των υπαλλήλων. Τα σχετικά ποσά, που καταγράφονται στους κωδικούς ΚΑ 0813, ΚΑ 0851 και ΚΑ 0871, αθροιζόμενα κατά την τελευταία οκταετία ανέρχονται ούτε λίγο ούτε πολύ στα ογδόντα τρία εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 30 εκατ. είναι μόνο για ενοίκια.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει συγκεντρωτικά σήμερα η «Κ» προέρχονται από έγκυρη πηγή του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται, πάντως, και είναι χαρακτηριστικό της λειτουργίας του συστήματος, ότι στο τυπικό αίτημά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρασχεθούν αναλυτικά τα σχετικά δεδομένα, υπήρξε ουσιαστική άρνηση, η οποία συχνά έπαιρνε τη μορφή ευγενικής μεν, πλην όμως διαρκούς παραπομπής από γραφείο σε γραφείο, από αρμόδιο σε αρμόδιο, σε μια διαδρομή γεμάτη «γραφειοκρατικά» εμπόδια

Αναλυτικά, η λίστα με τα κτίρια της Βουλής, είναι:


Ιδιόκτητα
- Διατηρητέο κτίριο στην οδό Βουλής, συνολικής αρχικής επιφάνειας (προβλέφθηκαν μελέτες επέκτασης) 525 τ.μ. Για εκθέσεις.

- Πολυώροφο κτίριο στη Μητροπόλεως. Εκεί βρίσκεται και το πολυσυζητημένο γυμναστήριο, εκεί και γραφεία βουλευτών της επαρχίας. Τους καλούς καιρούς δαπανήθηκαν χρήματα αγνώστου ύψους ακόμα και για αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

- Κτίριο Σέκερη για γραφεία βουλευτών και επιστημονικές υπηρεσίες.

- Διατηρητέο κτίριο επιφάνειας 1.500 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων. Προορισμός του; Πινακοθήκη, εντευκτήριο και γραφεία τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών και υπαλλήλων.

- Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, έκτασης 2.600 τ.μ., ως εκθετήριο αρχειακού υλικού.

- Παλαιό Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν, προορίστηκε να στεγάσει τη βιβλιοθήκη της Βουλής και το τυπογραφείο, κτίριο διατηρητέο επιφάνειας 18.700 τμ.

Μισθωμένα
- Κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. στην Αμαλίας με 7 ορόφους και τέσσερα υπόγεια γκαράζ για γραφεία της τηλεόρασης της Βουλής (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κεντρικό μέγαρο του Κοινοβουλίου, ενώ υπήρχε σχεδιασμός και για τις εγκαταστάσεις του μέχρι πρότινος υπό ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού. Μεταξύ άλλων εκεί είναι και τα γραφεία της υπηρεσίας διεθνών σχέσεων.

- Στην οδό Βασ. Σοφίας, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες.

- Στην οδό Βουλής για γραφεία βουλευτών.

- Στην Πινδάρου, για να στεγάσει υπηρεσίες του Ιδρύματος και μέρος της πινακοθήκης της Βουλής.

Σημειώνεται ότι διασφαλίστηκε στο πρόσφατο (προ κρίσης) παρελθόν συμφωνία με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ώστε να συναφθεί με τη Βουλή μακροχρόνια μίσθωση του πολυώροφου, κεντρικότατου κτιρίου, στην πλατεία Συντάγματος, που θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις φύγουν απ’ εκεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών! Στόχος να εγκατασταθούν εκεί υπηρεσίες της Βουλής και να δημιουργηθούν χώροι εκθεσιακοί και διαλέξεων.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς της Βουλής, ετησίως φαίνεται να δαπανήθηκαν τόσο για μισθώματα όσο και για επισκευές ιδιόκτητων κτιρίων: 7,2 εκατ. ευρώ το 2005, 11,8 εκατ. το 2006, 9,3 εκατ. (2007), 17,7 εκατ. (2008), 12,6 εκατ. (2009), 7,2 εκατ. (2010), 8,6 εκατ. (2011), ενώ για το τρέχον έτος έχει εγγραφεί στους αντίστοιχους κωδικούς συνολικά κονδύλι 9,3 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, εμφανίζουν και ορισμένα επιμέρους στοιχεία, όπως:

Πρώτον, ότι ενώ διασφαλίζεται γραφείο, με όλο τον εξοπλισμό, οι βουλευτές λαμβάνουν και «επίδομα γραφείου» (φέτος είναι 8.146.900 ευρώ).

Δεύτερον, για ορισμένα κτίρια εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα ποσά κάθε χρόνο και για μελέτη αξιοποίησης και για αξιοποίηση, σαν να είναι έργα δίχως τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προβλέψεις για το κτίριο στην οδό Βουλής. Το 2007 υπήρχε εγγραφή 50.000 ευρώ για τη μελέτη και δύο εκατ. ευρώ για την εκτέλεση του έργου αξιοποίησης. Την επόμενη χρονιά ήταν αντιστοίχως 170 χιλ. ευρώ και 2,1 εκατ. Το 2009 ήταν 100.000 ευρώ η μελέτη και ένα εκατ. το έργο. Το 2010 τα ποσά ήταν αντιστοίχως 50.000 ευρώ και 500.00 ευρώ. Για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν δίνονται επισήμως αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία, αλλά το έργο εμφανίζεται επίσης υπό... εξέλιξη!

Τρίτον, στο κεντρικό μέγαρο του Κοινοβουλίου, επικρατεί το αδιαχώρητο, όχι επειδή δεν επαρκούν οι χώροι για τις υπηρεσίες της Βουλής. Αλλά διότι παραχωρούνται πολλά τετραγωνικά σε όλους τους... πρώην, είτε είναι εν ενεργεία είτε συνταξιούχοι: τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί, πέντε πρώην πρόεδροι Βουλής και ένας πρόεδρος πρώην κοινοβουλευτικού κόμματος, έχουν εξασφαλίσει άνετα γραφεία στο πλέον κεντρικό κτίριο της πρωτεύουσας, «εξορίζοντας» υπηρεσίες του Κοινοβουλίου σε περιφερειακά μισθωμένα κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: