"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ψέματα και παρανοήσεις

 
«When it becomes serious, you have to lie» (Οταν τα πράγματα σοβαρεύουν, πρέπει να λες ψέματα): με τη δήλωση αυτή που έκανε τον Απρίλιο του 2011 ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδεχόταν ότι σε μερικά πράγματα που αφορούν την οικονομία δεν μπορείς πάντα να λες την αλήθεια. 
 
Κάποτε το λέγαμε αυτό για τις υποτιμήσεις του νομίσματος. Τώρα που υποτιμήσεις πια δεν γίνονται, το ρητό ισχύει για κρίσιμες συνεδριάσεις. Να, όπως εκείνη που είχε γίνει μια Παρασκευή απόγευμα στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο (όπως είχε υποστηρίξει το «Σπίγκελ» στην ιστοσελίδα του) αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ διέψευσε την πραγματοποίηση της συνάντησης την ώρα ακριβώς που γινόταν - αν και με διαφορετικό περιεχόμενο.
 
Σήμερα τα πράγματα είναι χωρίς αμφιβολία σοβαρά - για την ακρίβεια, σοβαρότερα από ποτέ -, άρα μεγάλη είναι και η ανάγκη για ψέματα.  
 
Ας πάρουμε την Ανγκελα Μέρκελ. Δηλώνει ότι όσο ζει δεν πρόκειται να θεσπιστούν ευρωομόλογα, αν και γνωρίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι η πιθανότερη. (Στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, άλλωστε, χρησιμοποίησε λιγότερο δραματικούς τόνους, σημειώνοντας ότι τα ευρωομόλογα θα εξεταστούν ΜΟΝΟΝ αν τα κράτη-μέλη δεχθούν να εκχωρήσουν τον έλεγχο του προϋπολογισμού τους). Δηλώνει επίσης ότι συνδιαχείριση του χρέους δεν γίνεται ούτε στο εσωτερικό της Γερμανίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι όμως, την ίδια στιγμή εργάζεται σιωπηρά για την υιοθέτηση ομολόγων που εκδίδονται από τα γερμανικά κρατίδια και έχουν τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης. Deutsche-bonds ναι, eurobonds όχι;
 
Ψέματα όμως λένε και οι Γάλλοι όταν ισχυρίζονται, χρόνια τώρα, ότι η κόκκινη γραμμή τους είναι η εθνική κυριαρχία. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ έσπασε αυτή την εβδομάδα το ταμπού, λέγοντας ότι η κυριαρχία δεν μπορεί βέβαια να εγκαταλειφθεί, μπορεί όμως να αποτελέσει (και αυτή) αντικείμενο συνδιαχείρισης. Και η «Κοριέρε ντέλα Σέρα» σχολιάζει πως, όποια λέξη και αν χρησιμοποιήσει το Παρίσι, φαίνεται ότι είναι έτοιμο να αποδεχθεί το δικαίωμα των Βρυξελλών να παρεμβαίνουν ευθέως στη σύνταξη των προϋπολογισμών.
 
Και όταν συμβεί αυτό, και εκλεγεί επιτέλους ένας υπουργός Οικονομικών ολόκληρης της ευρωζώνης, θα ικανοποιηθεί επιτέλους η επιθυμία του Χένρι Κίσινγκερ να μπορεί να παίρνει στο τηλέφωνο «την Ευρώπη»; 
 
Οχι, όχι κι αυτό ψέμα είναι, ποτέ δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το είπε ο ίδιος σε  εκδήλωση στη Βαρσοβία. Ιρλανδός είναι ο πατέρας αυτής της έκφρασης. Πρόκειται για μια χαριτωμένη παρανόηση, αντίθετα με την άλλη, εκείνη που αποδίδει στον Κίσινγκερ τη φράση: «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες».  
 
Ο άνθρωπος το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα αλλά κάθε τόσο η «παρανόηση» (δηλαδή το ψέμα) επανέρχεται στα χείλη διαφόρων ασυμβίβαστων Ελλήνων και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, χαριτωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: