"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Στα 10 χρόνια η απόκτηση υπηκοότητας κατόπιν εορτής στο υπο λαθροκατάληψη ξέφραγο αμπέλι

Του ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Στην αυστηροποίηση των διατάξεων του νόμου περί ιθαγένειας θα προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Χαρ. Αθανασίου αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες. Οι ρυθμίσεις, που θα προωθηθούν και για τις οποίες θα επιδιωχθεί ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων, προβλέπουν κυρίως την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου για τη χορήγηση της ιθαγένειας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου θα αφορά 3-4 διατάξεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες τόσο σε διαδικαστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να απαιτείται νόμιμη διαμονή των γονέων οκτώ χρόνια πριν από τη γέννηση τέκνου, προκειμένου αυτό να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αντί των πέντε ετών που σήμερα απαιτούνται.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα στο ίδιο το παιδί να αποφασίζει κατά την ενηλικίωσή του ποια ιθαγένεια επιθυμεί να κρατήσει. Επιμήκυνση θα υπάρξει και στο χρόνο απόκτησης υπηκοότητας από ενήλικες μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Έτσι, αναμένεται από τα επτά χρόνια που πρέπει να έχει κάποιος μετανάστης άδεια διαμονής και εργασίας, πριν κάνει αίτηση για υπηκοότητα, να οριστούν δέκα χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως θα προωθηθούν και πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας από όσους μετανάστες επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε και την ανάγκη να υπάρξει συνδρομή από την Ε.Ε. στις δαπάνες που καταβάλλει η χώρα για την εκπαίδευση και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες, αίτημα που υποβλήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου εντάσσεται επίσης και η ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου στους δήμους. Έμφαση έδωσε ο κ. Στυλιανίδης στη διασφάλιση συνέχισης δράσεων όπως το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η μεταφορά μαθητών, οι σχολικοί φύλακες, καθώς και η στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί στην καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για ευάλωτες ομάδες, όπως οι άστεγοι. Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων θα επιδιωχθεί εξορθολογισμός διαφόρων προγραμμάτων, που διαχειρίζονται μεμονωμένα τα υπουργεία, αλλά και ιδιωτικών πόρων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: