"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Aνοίγει διάπλατα τις πόρτες των φυλακών της και απελευθερώνει τα μπουμπούκια της!

Διευρύνεται σημαντικά η αποσυμφόρηση των φυλακών με την επέκταση εφαρμογής του νέου σχετικού νόμου 4043/12, που επιτρέπει να αποφυλακιστούν υπό προϋποθέσεις όσοι αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και πενταετούς κάθειρξης. Έτσι θα αποφυλακιστούν τελικά πολύ περισσότεροι κρατούμενοι (από τους αρχικά υπολογιζόμενους περίπου 800) καθώς οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4043/12 μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν μέχρι τέλος του έτους (για όσους εκτίουν ποινές έως 5 ετών) επιτρέποντας σταδιακά μέχρι και τις 13/12/12 να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να αξιοποιήσουν για να πετύχουν την αποφυλάκισή τους, όχι μόνο όσοι συγκέντρωναν τις σχετικές χρονικές προϋποθέσεις (δηλαδή έκτιση τμήματος της ποινής) στις 13-2-12 (όταν άρχισε να ισχύει ο ν. 4043/12), αλλά και όσοι τις καλύψουν αργότερα μέσα στο επόμενο δεκάμηνο, δηλαδή έως και τις 13-12-12. Έτσι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αποφυλακιζομένων για διάφορα αδικήματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, που αποτέλεσε στόχο του νομοθετήματος (αρχικά μέχρι ποινές δέκα ετών) συνάντησε πολλές αντιδράσεις κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισής του.

Κατά την εισαγγελική γνωμοδότηση μπορούν να αποφυλακιστούν και εκείνοι για τους οποίους η εκτέλεση της ποινής άρχισε μετά τις 13-2-12, ενώ για τον ευνοϊκό υπολογισμό του χρόνου έκτισης της ποινής, θα μπορεί να προσμετρηθεί και η διάρκεια της προφυλάκισης που είχε κάθε κρατούμενος. Μάλιστα οι νέες ρυθμίσεις επεκτείνουν τα ευνοϊκά μέτρα ακόμα περισσότερο και σε εκείνους τους κατάδικους που μετά τις 13-2-12 (ύστερα από άσκηση ενός ένδικου μέσου) πέτυχαν να μειώσουν την ποινή τους σε σημείο που να καλύπτουν τις χρονικές προϋποθέσεις.

Ο ν.4043/12 προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων από διευθυντές φυλακών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς επέτρεψε να αποφυλακιστούν α) όσοι καταδικάστηκαν σε ποινή 3 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής, β) όσοι καταδικάστηκαν σε ποινές 3 έως 5 ετών (και σε κάθειρξη-κακούργημα) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 αυτής.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: