"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Εκκίνηση για διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Της Μανταλένας Πίου

Tην έναρξη των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ-Quantum, η κυπριακή εταιρεία που προωθεί το έργο και ζήτησε τη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, προϋπολογισμού 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, το πρώτο για την ενεργειακή διασύνδεση των τριών χωρών που σχετίζεται άμεσα με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς πρώτος στόχος είναι η εξαγωγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται στην Κύπρο και το Ισραήλ από μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο θα αντλείται στην περιοχή.

Το «EuroAsia Interconnector», όπως αποκαλείται το πρότζεκτ, προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 1.000 χιλιομέτρων ή 540 ναυτικών μιλίων με τρεις επιμέρους συνδέσεις: To τμήμα Ισραήλ - Κύπρου 155 ναυτικών μιλίων , το Κύπρος- Κρήτη 320 ναυτικών μιλίων και το Κρήτη - Πελοπόννησος 65 ναυτικών μιλίων. Το καλώδιο θα ποντιστεί σε βάθος έως 2.000 μέτρα και θα έχει δυναμικό μεταφοράς 2 GW. Aνάλογου βεληνεκούς έργα στην Ευρώπη είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Νορβηγίας - Ολλανδίας όσον αφορά το μήκος και η σύνδεση Ιταλίας- Σαρδηνίας όσον αφορά το βάθος.
 
Διαχειριστής
Τη διαχείριση του έργου έχει η ελληνο-κυπριακή κοινοπραξία ΔΕΗ Quantum Energy Limited, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ με τη συμμετοχή της κυπριακής Quantum Energy, της Τράπεζας Κύπρου και της κρατικής εταρείας ηλεκτρισμού του Ισραήλ, της IEC, η οποία έχει χαρακτηρίσει τη σύνδεση ως έργο εθνικής προτεραιότητας.


Το πρότζεκτ μπορεί να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες μετά την έγκριση των μελετών, δηλαδή το 2016 αν όλα ξεκινήσουν φέτος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Quantum Energy Aθανάσιος Κτωρίδης, στην επιστολή του προς τους προέδρους της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο και της ΡΑΕΚ Γιώργο Σιαμμά τονίζει ότι οι δύο ρυθμιστικές αρχές έχουν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα του έργου και ζητά τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει η ΔΕΗ-Quantum για το χειρισμό του πρότζεκτ εντός των ευρωπαϊκών και εθνικών κανονιστικών πλαισίων.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκος τόνισε ότι το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνον των τριών εμπλεκομένων χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου και κάλεσε την εταιρεία να προχωρήσει σε επίσημη παρουσίαση του έργου στις δύο ρυθμιστικές αρχές με την παρουσία των Διαχειριστών των ηλεκτρικών συστημάτων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: