"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜ - ΚΟΣΜΟΣ: Τα γκλολντεν μπόυς του Ισλάμ ανθρωπογεωγραφία της Μέκκας του καπιταλισμού.

Στα 27 του ο Ναϊέλ Ικμπάλ έπιασε δουλειά σε ένα hedge found στο Μανχάταν, από αυτά όπου οι ελίτ των αποφοίτων δουλεύουν κάποιους μήνες προκειμένου να βγάλουν μερικά χιλιάρικα - δολάρια - πριν συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Harvard Business School.
 
Αυτός όμως αν και είχε τελειώσει το Wharton του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια, που ανήκει στην αφρόκρεμα των αμερικανικών πανεπιστημίων, δεν συμπεριφερόταν ως ένα τυπικό γκόλντεν μπόι. Δεν έβγαινε για φαγητό και μπίρες με συναδέλφους, ούτε μοίραζε χειραψίες δεξιά κι αριστερά για να συστηθεί. Δεν έτρωγε καν. Για την ακρίβεια δεν έπινε ούτε μια γουλιά νερό. Οι συνάδελφοί του τον κοιτούσαν περίεργα. Δεν γνώριζαν ότι ήταν Ραμαζάνι και ο Ικμπάλ δεν έβαζε τίποτα στο στόμα του από την ανατολή ώς τη δύση του ηλίου.
 
Ο Ικμπάλ δεν είναι μοναδική περίπτωση. Τουναντίον, ο αριθμός των μουσουλμάνων που σπάνε τον κανόνα ο οποίος θέλει τη Γουόλ Στριτ το ενδημικό περιβάλλον λευκών πλούσιων προτεσταντών που έχουν τελειώσει τα καλύτερα πανεπιστήμια και έχουν ονόματα με λατινικά νούμερα στο τέλος μεγαλώνει διαρκώς. Οσο σκληραίνουν οι κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μειώνονται τα κέρδη και σφίγγουν οι προϋπολογισμοί, τόσο αλλάζει και η ανθρωπογεωγραφία της Μέκκας του καπιταλισμού.
 
Οι νεαροί θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι βέβαια πολλές φορές έχουν ηθικά ζητήματα με την κουλτούρα της Γουόλ Στριτ. Η Αΐσα Τζουκακού (photo) εργαζόταν ως αναλύτρια στην Goldman Sachs από το 2006 ώς το 2008. Κάθε μέρα πριν από την ανατολή του ηλίου σηκωνόταν για την πρώτη από τις πέντε προσευχές της. Μετά κοιμόταν ξανά μέχρι τις 08.30, όταν σηκωνόταν για να πάει στο γραφείο. Στη δουλειά φορούσε μαντίλι στο κεφάλι, προσευχόταν σε ένα δωμάτιο στο γυμναστήριο της εταιρείας και απέφευγε τις χειραψίες με άτομα του άλλου φύλου. Εκτός αν ήταν για δουλειά και ντρεπόταν να αρνηθεί, γιατί έτσι είναι τα αμερικανικά ήθη των μπίζνες. Για πολλούς άλλωστε, παρά τις ρητές κατά κάποιες ερμηνείες του Κορανίου απαγορεύσεις, επικρατεί ο λεγόμενος «νόμος της ανάγκης».

Πάντως, για πολλούς από τους μεγάλους εργοδότες της Γουόλ Στριτ οι νεαροί μουσουλμάνοι θεωρούνται κελεπούρια εργαζόμενοι. Μπορεί να πρέπει να φύγουν από το γραφείο νωρίς την Παρασκευή για να προλάβουν την προσευχή στη μία το μεσημέρι, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να μεθύσουν ενώ κλείνει ένα ντιλ σε κάποιο μπαρ. Πάντα βοηθά να θυμάσαι τις λεπτομέρειες που κανείς άλλος λόγω hangover δεν ανακαλεί, λέει γελώντας ο Σοαΐλ Καν, πρώην χρηματιστής στη Citigroup. Επιπλέον, μπορούν να αποδώσουν περισσότερο αγορές του αραβικού κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: