"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aπειλή το λεγόμενο «σχέδιο Β΄» για το Κυπριακό

Η αναβάθμιση του ψευδοκράτους αποτελεί το κύριο σημείο του λεγόμενου σχεδίου Β΄ της Τουρκίας, σε περίπτωση που αποτύχουν οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο: « Ο κίνδυνος για υλοποίηση ενός σχεδίου Β΄ από την Τουρκία είναι υπαρκτός» εκτίμησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, την ώρα που πλήθαιναν οι πληροφορίες για «κινήσεις προετοιμασίας» εκ μέρους της Αγκυρας.

Η Αγκυρα προωθεί το σχέδιο Β΄ ως απόλυτη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής και προβλέπει πέραν της διεθνούς αναβάθμισης του ψευδοκράτους και παράλληλη υποβάθμιση της εικόνας της κατοχής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά σχέδια αναμένεται να τεθούν σε ισχύει την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίζει η προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι αυτή τη φορά απειλούν με τη μέθοδο της εφαρμογής μονομερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσύροντας ένα μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής (ώστε να μην δίνουν την εικόνα του εισβολέα προς την ΕΕ), το κλείσιμο στρατοπέδων του Αττίλα, το πιθανό άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά υπό τουρκική διοίκηση και προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε πρώτη φάση από ισλαμικές χώρες.

Πόσους ακριβώς στρατιώτες θα αποσύρει η Τουρκία από την Κύπρο, ουδείς γνωρίζει, τη στιγμή που κανείς δεν ξέρει και πόση είναι η κατοχική δύναμη. 

Η Λευκωσία υπολογίζει ότι οι τούρκοι στρατιώτες που κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου, ανέρχονται σε 40.000 άνδρες συν 4.000 των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν τις τουρκικές δυνάμεις περίπου 24.000.

Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς για τα τουρκικά σχέδια μίλησε για τις προληπτικές - όπως τις χαρακτήρισε - κινήσεις στις οποίες προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση, ενημερώνοντας για τους λόγους που δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό καθώς και για τις προσπάθειες και τις επαφές που γίνονται από τη Λευκωσία, προκειμένου να καταστήσει τους όποιους σχεδιασμούς της Τουρκίας αναπόφευκτους.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: