"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: «Σύννεφα» έντασης ανάμεσασε Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες


Εφιαλτικές μνήμες από την ένοπλη σύγκρουση Αλβανών και Σλαβομακεδόνων την άνοιξη του 2001 ξυπνούν στην FYROM τα αιματηρά εθνοτικά επεισόδια που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα την πενταπλή δολοφονία που σημειώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στην όχθη μιας λίμνης βορείως της πόλης των Σκοπίων. Τα θύματα, τέσσερις 20χρονοι και ένας 45χρονος, όλοι τους Σλαβομακεδόνες, που ψάρευαν στη λίμνη Ζελέζνιτσκο, πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ από αγνώστους που έσπευσαν να εξαφανιστούν, εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό τους στα σύνορα με το Κόσοβο.

Αν και η ταυτότητα των δραστών δεν έχει αποκαλυφθεί, ούτε υπάρχουν μαρτυρίες για το έγκλημα, η κοινή γνώμη εμφανίζεται σχεδόν πεπεισμένη ότι πρόκειται για «έγκλημα» που διέπραξαν Αλβανοί εθνικιστές και οι ακραίες πτέρυγές της αξιώνουν εκδίκηση. 

«Πρέπει να μάθουμε ποιος σκοτώνει τη νεολαία», βροντοφώναξε οργισμένος στο πασχαλινό του μήνυμα ο επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ μητροπολίτης Στεφάν. Στο κέντρο των Σκοπίων, στις αρχές της εβδομάδας, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες νεαροί Σλαβομακεδόνες εθνικιστές και επιχείρησαν, με απειλητικές διαθέσεις, να κινηθούν προς τις αλβανικές συνοικίες, αλλά εμποδίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας. Ο φόβος της αντεκδίκησης σαρώνει τις αλβανικές γειτονιές στην πόλη των Σκοπίων και σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν μειοψηφία με τους ανθρώπους να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους και τα σχολεία να λειτουργούν λίγες μόνον ώρες.

Ο τρόμος έχει εμφιλοχωρήσει και στις καρδιές των Σλαβομακεδόνων που φοβούνται έναν «δεύτερο αλβανικό γύρο», ενθυμούμενοι ότι και της ένοπλης σύγκρουσης του 2001 είχαν προηγηθεί ένοπλες επιθέσεις εναντίον σλαβομακεδονικών στόχων για να ακολουθήσει ένας «μίνι εμφύλιος» που έληξε με την υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας

Η πενταπλή δολοφονία ήρθε ως συνέχεια της δολοφονίας τον περασμένο μήνα στην πόλη Γκόστιβαρ δύο νεαρών Αλβανών από Σλαβομακεδόνα αστυνομικό για μια θέση στάθμευσης, αλλά και των ταραχών που προκαλούν τελευταία ομάδες φανατικών και από τις δύο πλευρές, ανεβάζοντας επικίνδυνα τις εθνοτικές εντάσεις.

Υπό το φάσμα της απειλής μιας ραγδαίας επιδείνωσης των διεθνοτικών σχέσεων σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας αποδοκίμασε το απεχθές έγκλημα, το ίδιο και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Ε.Ε., ΟΑΣΕ στα Σκόπια που συνέστησαν στις δύο κοινότητες ψυχραιμία. Τα ΜΜΕ κράτησαν χαμηλούς τους τόνους, αποφεύγοντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Οι αστυνομικές αρχές τηρούν σιγή ως προς τις έρευνες, αλλά τα σενάρια, συνωμοσιολογικά τα περισσότερα, δίνουν και παίρνουν. Κυριαρχεί βεβαίως αυτό που θέλει τη δολοφονία να είναι δουλειά Αλβανών εξτρεμιστών με στόχο την πρόκληση ατμόσφαιρας φόβου στη σλαβομακεδονική πλευρά και τη δημιουργία συνθηκών βίαιης ανατροπής του υφιστάμενου διεθνοτικού status quo.

Ωστόσο, τίποτα δεν προδίδει επί του παρόντος την ύπαρξη κινητικότητας στο Τέτοβο προς μια τέτοια κατέυθυνση, με τον πρώην ηγέτη του UCK, νυν αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI και συνεταίρου στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, Αλι Αχμέτι να ελέγχει απολύτως τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Αχμέτι, που καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο, φέρεται να βεβαιώνει Δυτικούς διπλωμάτες που συνομιλούν μαζί του ότι δεν υπάρχουν στους κόλπους των Αλβανών του ένοπλες εξτρεμιστικές ομάδες. Δεν αποκλείουν πάντως κάποιοι πυρήνες οπλισμένων, συνδεδεμένοι με ακραίους κύκλους των Αλβανών του Κοσόβου ή του αναπτυσσόμενου εθνικιστικού κινήματος στην Αλβανία να δρουν ανεξέλεγκτα και με δικές τους στρατηγικές.

Οι ίδιοι επισημάινουν ότι και το 2001 τέτοιες ομάδες ενόπλων προέβαιναν σε ένοπλες επιθέσεις χωρίς να καθοδηγούνται στην αρχή από ενιαίο κέντρο για να έρθει στη συνέχεια ο Αλι Αχμέτι και να τους δώσει πολιτική κάλυψη υπό την ομπρέλα του UCK. Οι συνθήκες βεβαίως δεν είναι ίδιες σήμερα, δεδομένου ότι στην Αχρίδα οι Αλβανοί το 2001 πήραν πολλά από όσα διεκδίκησαν με τα όπλα και πολιτικά κινούνται μεθοδικά με στόχο την βήμα βήμα συνδιοίκηση και ομοσπονδοποίηση του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: