"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Aπόφαση - σταθμός θέτει όρια στην παραβιαση του ΚΟΚ απο περιπολικά και ασθενοφόρα

Τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να παραβιάζουν άκριτα τις πινακίδες «STOP» και τους ερυθρούς σηματοδότες, γιατί σε περίπτωση τροχαίου θα έχουν την ευθύνη για αποζημίωση των θυμάτων και την κάλυψη των υλικών ζημιών.

Σύμφωνα με τη νομολογία που χάραξε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, οι διατάξεις του ΚΟΚ για τις απαγορευτικές πινακίδες και τους φωτεινούς σηματοδότες δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις που μπορούν να μην τηρούν οι οδηγοί των οχημάτων άμεσης ανάγκης, οι οποίοι, άλλωστε, οφείλουν σε κάθε περίπτωση να μη δημιουργούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους πολίτες (οδηγούς, πεζούς).

Αυτό σημαίνει ότι η παραβίαση «STOP» ή «κόκκινου» φαναριού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην προκληθεί σύγκρουση.

Σε περίπτωση τροχαίου, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καλύψει τις υλικές ζημιές, αλλά και να αποζημιώσει για τυχόν θύματα (νοσήλια, ηθική βλάβη κ.λπ., για τραυματίες, νεκρούς). Παράλληλα το Δημόσιο μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, ακόμα και για τη στενοχώρια και ταλαιπωρία που υπέστη πολίτης, εξαιτίας της μεγάλης ζημιάς που υπέστη το αυτοκίνητό του σε μια τέτοια σύγκρουση.

Το Δ. Πρωτοδικείο Πειραιά έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή πολίτη που διεκδικούσε αποζημίωση για τις ζημιές στο αυτοκίνητό του, που συγκρούστηκε με περιπολικό της Αστυνομίας, όταν παραβίασε ερυθρό σηματοδότη στην προσπάθειά του να συνοδεύσει ασθενοφόρο που μετέφερε ασθενή σε νοσοκομείο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: