"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Μύθος των Βρυξελλών οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων !!!

Οι Βρυξέλλες είναι πεπεισμένες ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και εξ αυτού θεωρούν ότι ακόμη και η Ελλάδα έχει ένα δυνατό σημείο: Μόνο το 14% των εργαζομένων στη χώρα κερδίζουν το εισόδημά τους από μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt, οι οικονομολόγοι διαφωνούν. Γι΄αυτούς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος.


Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τηρεί η Eurostat, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αντιπαραγωγικές, με πιο αποτελεσματικές τις εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Βασική αιτία του φαινομένου είναι το γεγονός ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακος.


Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται από την κρίση, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 94% των εταιρειών απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους.
Στη Γερμανία, το ποσοστό αυτό είναι μόνο 83%.
 
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η θεωρία ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα και δημιουργούν αναλογικά περισσότερες θέσεις εργασίας, είναι μύθος.
 
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις ΗΠΑ, εάν συνυπολογιστεί εκτός από το μέγεθος και η ηλικία των επιχειρήσεων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και η άποψη ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι πιο καινοτόμες.
Σύμφωνα με στοιχεία του OECD, με στοιχεία από τις αιτήσεις για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών στη Γερμανία, η καινοτομία έρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ μικρές υστερούν.

Στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται η πολιτική που ακολουθούν τα κράτη αυτά.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Carnergie Mellon, στην Πορτογαλία το μέγεθος των επιχειρήσεων μειώθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ερευνητές θεωρούν υπεύθυνη για το φαινόμενο την πολιτική της χώρας σε ότι αφορά τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στη χώρα αυτή προστατεύονται σχεδόν όσο και στις άλλες βιομηχανικές χώρες, με μια εξαίρεση: μόνο αν εργάζονται σε επιχείρηση με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν και ανάλογες έρευνες και σε άλλες χώρες . Ο Λουίς Γκαριγκάνο του London School of Economics δήλωσε σχετικά ότι οι επιχειρήσεις αποτρέπονται από το νόμο να φθάσουν στο βέλτιστο μέγεθος.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: