"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Απίστευτη επιδημία οι αυτοκτονίες εφήβων!

Του Glenn Kates / THE NEW YORK TIMES

Στη Ρωσια οι αυτοκτονίες εφήβων έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο έχει πάρει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις ώστε ο ρώσος Πρόεδρος αισθάνθηκε πως πρέπει να παρέμβει και να προειδοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιοποιούν τους θανάτους. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ φοβάται μην υπάρξουν και άλλοι μιμητές. «Είναι πράγματι πολύ σοβαρό, χωρίς να σημαίνει ότι είναι μια χιονοστιβάδα που χρόνο με τον χρόνο θα μεγαλώνει. Το θέμα χρειάζεται λεπτό χειρισμό», τονίζει.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν δύο 14χρονα κορίτσια, πιασμένα χέρι χέρι, πήδηξαν από το διαμέρισμα ενός 16ώροφου κτιρίου στα προάστια της Μόσχας. Στη συνέχεια, ένα κύμα ανάλογων αυτοκτονιών τράβηξε τα βλέμματα διεθνώς. Μέσα σε ένα 24ωρο - στις 9 Απριλίου - σημειώθηκαν τουλάχιστον έξι αυτοκτονίες. Ενα κορίτσι, 16 ετών, πήδηξε από ένα ημιτελές νοσοκομείο στη Σιβηρία, ενώ πέντε ακόμη έφηβοι κρεμάστηκαν: ένας 15χρονος που πέθανε στο Περμ δύο ημέρες αφότου η μητέρα του τον βρήκε κρεμασμένο, ένας συνομήλικός του στο Νίζνι Νόβγκοροντ που αυτοκτόνησε την ημέρα των γενεθλίων του, δύο έφηβοι στο Λομονόσοφ και τη Σαμάρα και ένας ακόμη 16χρονος, ύποπτος για δολοφονία, που για να αυτοκτονήσει χρησιμοποίησε το σεντόνι του στις φυλακές του Κρασνογιάρσκ. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν τουλάχιστον 10 ακόμη περιστατικά. Ανάμεσά τους και η αυτοκτονία ενός 11χρονου αγοριού που βρέθηκε κρεμασμένο από τη στέγη του σπιτιού του στο Κρασνοντάρ, στη Νότια Ρωσία.

Μολονότι στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ρωσία οι αυτοκτονίες ενηλίκων έχουν μετριαστεί, ο ρυθμός των αυτοκτονιών ανηλίκων παραμένει τριπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο παγκοσμίως - προηγούνται δύο ακόμη πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: το Καζαχστάν και η Λευκορωσία.  

Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στον αλκοολισμό, την οικογενειακή δυσλειτουργία και διάφορα άλλα:  

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης έως την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης σε νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και συμφωνούν με τον Μεντβέντεφ ότι η δημοσιότητα γύρω από αυτές τις αυτοκτονίες - που γρήγορα διαδόθηκαν από τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης - θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον μιμητισμό.

Σύµφωνα µε έκθεση της UNICEF, κάθε χρόνο παγκοσμίως αυτοκτονούν κατά μέσον όρο επτά στους 100.000 εφήβους. Στη Ρωσία, των 143.000 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτοκτονούν 22 στους 100.000. Και σε δύο συγκεκριμένες περιοχές, την Τουβά και την Τσουκότκα, αμφότερες υπαγόμενες στο σιβηρικό διαμέρισμα, οι αυτοκτονίες ξεπερνούν τις 100 στους 100.000 εφήβους. Ετησίως, καταλήγει η έκθεση, 1.700 Ρώσοι, ηλικίας 15 έως 19 ετών, βάζουν τέρμα στη ζωή τους. 
«Οι λόγοι εδώ είναι πολλοί: κοινωνικοί, ιατρικοί, ψυχολογικοί», επισημαίνει ο Μπόρις Παλόζι, ψυχίατρος στη Μόσχα. «Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί συστηματικά και με συνεργασία. Δυστυχώς, στη Ρωσία αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: